Pentru ca este toamna, perioada in care fiecare dintre noi ne umplem rafturile din camara cu bunatati pentru iarna care vine, m-am gandit sa va scriu astazi despre ceapa, o leguma cu proprietati senzationale si care este folosita in multe conserve.
Ceapa sau Allium cepa isi are originile stravechi in Asia si cu toate ca de-a lungul timpului au fost recuperate urme arheologice care atesta existenta acestei legume inca din epoca bronzului in anul 5000 i.C , nu este inca clar daca cultivarea acesteia este atat de antica sau daca acest lucru s-a intamplat mai tarziu si anume cu circa 2000 de ani dupa. In anticul Egipt ceapa si prazul erau foarte cunoscute. In baza unor studii efectuate, se pare ca ceapa si ridichile faceau parte din alimentatia muncitorilor care lucrau la construirea piramidelor. Ceapa era iubita de catre egipteni nu numai datorita faptului ca era usor de transportat ci si datorita inelelor sale concentrice asociate vietii eterne devenind in acest fel un soi de obiect de cult. Egiptenii mai credeau ca mirosul puternic al legumei avea capacitatea de a reda respiratia mortilor. De-a lungul secolelor ceapa s-a raspandit la scara larga. In Imperiul Roman gladiatorii credeau ca ceapa poate intari muschii, asadar consumau foarte multe iar grecii consumau mari cantitati deoarece credeau ca aceasta leguma purifica si subtiaza sangele. Cate bordeie, atatea obieceie
In Evul Mediu ceapa capatase o mare importanta si era folosita pentru plati sau drept dar. Tot in aceasta perioada era folosita in scopuri terapeutice impotriva muscaturilor de sarpe, impotriva durerilor de cap si impotriva pierderii parului. Incepand din secolul al XVI-lea era prescrisa pentru infertilitate insa nu numai pentru femei ci si pentru animalele domestice.
Infine in 1493 ceapa a ajuns si in America datorita lui Cristofor Columb cu ocazia calatoriei sale in Haiti. Asadar istoria cepei dateaza din timpuri stravechi si datorita versatilitatii sale in bucatarie aceasta leguma este tot mai inradacinata in cultura moderna.
Astazi va voi da doua retete dragi mie din bucataria italiana care contin ceapa rosie. Pana data viitoare s-auzim numai de bine !
Ceapa in dulce acrisor
Origine : Calabria, Italia
Ingrediente :
1,5 kg de ceapa rosie
1 litru apa
1 litru otet din vin alb
100 gr zahar
Oregan uscat
Putina sare
Ulei extravirgin de masline
Preparare :
Curatati ceapa si feliati Julien. Intr-o cratita puneti apa, otetul, zaharul, sarea si dati in clocot. Puneti ceapa in lichidul din cratita si fierbeti pentru 3 minute.( Nu fierbeti mai mult, riscati ca ceapa sa se inmoaie). Apoi scurgeti bine ceapa si o asezati pe stergare de bucatarie din bumbac ca sa absoarba tot lichidul.
Pregatiti in prealabil borcane pe care le veti steriliza sau in cuptor sau la microunde ( borcane cat mai mici ) si puneti ceapa in acestea aromatizand-o cu origan si cu ulei de masline. Lasati sa se aseze bine uleiul peste ele, evitand in acest fel sa se formeze bule de aer si mai adaugati ulei. Inchideti apoi borcanele, le etichetati si le asezati pe raft in camara la intuneric. Asteptati 1 luna pentru a le consuma. Aceasta conserva se poate folosi ca antreu sau ca garnitura.
Dulceata de ceapa rosie
Origine : Calabria, Italia
Aceasta dulceata este deosebita, se poate folosi la micul dejun pe paine prajita, se alatura branzeturilor carora le pune in evidenta gustul fara a le anula aroma. Branzeturile cele mai potrivite pentru aceasta dulceata sunt : parmezanul, branza de oaie stagionata si toate branzeturile afumate. Se mai foloseste alaturi de friptura de porc si alaturi de carnea de vanat.
Ingrediente :
Ceapa rosie 1 kg
Foi de dafin 2
Cuisoare 2-3
Cognac cca. 25 ml
Stafide 2 linguri
Vin alb sau rosé 1 pahar
Zahar 300gr
Zahar brun 300 gr
Preparare :
Curatati ceapa, o spalati, o uscati in stergar si apoi o feliati in felii subtiri. Asezati ceapa intr-o cratita incapatoare si adaugati zaharul, foile de dafin, cuisoarele, cognacul si vinul. Amestecati bine si lasati cel putin pentru 6 ore la macerat amestecand din cand in cand compozitia. Dupa cele 6 ore de macerare adaugati stafidele pe care le-ati tinut in prealabil in apa calduta si puneti la foc foarte mic ptr circa 25-30 de minute. Luati de pe foc, puneti dulceata in borcanele mici, inchideti capacele si tineti borcanele cu capul in jos timp de cateva minute.
Cand borcanele s-au racit puneti-le la bain-marie pentru 20 de minute. Lasati borcanele sa se raceasca in apa in care le-ati fiert. ( Cand puneti borcanele la bain-marie, infasurati-le pe acestea in carpe in asa fel incat sa nu se atinga intre ele ). Scoateti borcanele di cratita , le stergeti, le etichetati si le asezati pe rafturi in camara la intuneric si la loc racoros.
Ambele retete in tara lor de origine sunt preparate din ceapa rosie de Tropea insa eu le-am preparat de nenumarate ori cu ceapa rosie romaneasca ( rotunda ) si au iesit foarte bune.
Retete de la Gabriella Pascaru Bisi.