23 aprilie , 2025

Ultimele articole

AcasăMAMICITot ce trebuie să știi despre diabetul de sarcină. Plus cateva sfaturi

Tot ce trebuie să știi despre diabetul de sarcină. Plus cateva sfaturi

Tot ce trebuie să știi despre diabetul de sarcină – Sarcina este un moment deosebit în viața unei femei, care aduce foarte multă bucurie pentru întreaga familie. Însă ea poate veni cu complicații despre care este bine 
să ne informăm, ca să le depășim cu brio.

Una dintre problemele ce pot apărea în timpul sarcinii este diabetul gestațional. După cum îi spune numele, apare în timpul gravidiei și, în cele mai multe cazuri, trece de la sine după naștere.

Ce este diabetul de sarcină

Diabetul de sarcină apare când organismul nu mai produce suficientă insulină și glucoza nu mai este 
metabolizată. În sarcină, hormonii secretați de placentă blochează efectul insulinei, iar nevoia de această substanță poate crește până la de trei ori peste valoarea normală.

Pentru majoritatea femeilor însărcinate, acest fapt nu devine o problemă, întrucât pancreasul poate secreta o cantitate mai mare de insulină. Dar, când acest organ nu funcționează corect, glucoza nu mai iese din sânge și așa apare 
diabetul gestațional. În general, boala se dezvoltă în jurul săptămânilor 24-28 ale sarcinii și dispare după ce 
femeia naște.

Citeste si:  Descoperire alarmanta. Ce contine mancarea pentru bebelusi din supermarket. Medicii trag un semnal de alarma

Simptome 

Diabetul de sarcină nu se manifestă cu simptome clare și specifice, însă apar stări ce pot fi considerate normale în sarcină: sete și gură uscată, oboseală, vedere încețoșată, urinat des.

Test de depistare

Femeile care au deja diabet de tip I sau II ori acelea care au avut diabet gestațional într-o sarcină anterioară ar trebui să-și facă un test înainte de a 
rămâne însărcinate. Testul este simplu și se efectuează în patru pași:

1) o analiză de sânge simplă, pe nemâncare, pentru a testa nivelul normal de glucoză;

2) consumi o soluție de glucoză, iar după o oră

3) doctorul îți ia o mostră de sânge și face testul care compară nivelul glucozei;

4) după două ore, testul se repetă. Dacă iese pozitiv, asta înseamnă un risc crescut de diabet gestațional, adică va urma o monitorizare atentă în timpul sarcinii.

Tratament

Cea mai importantă parte a tratamentului este monitorizarea nivelului de glucoză din sânge, care se face cu un aparat de testare a glicemiei din deget. Medicii recomandă o dietă echilibrată și un program de exerciții fizice de 30 de minute pe zi.

Maria Camelia Sandu – medic diabetolog

Diabetul gestațional poate pune în pericol viața mamei și a copilului? Cum și de ce?

Da, deoarece există posibilitatea apariției unor complicații. 
Acestea pot fi: avort spontan, anomalii fetale, preeclampsie, moarte fetală, macrosomie (nou-născut mai mare de 4 kilograme), hipoglicemie neonatală, 
icter neonatal.

Cum afectează diabetul dezvoltarea copilului?

Pe lângă posibilitatea apariției malformațiilor cerebrale și cardiace în primele săptămâni de sarcină, în cazul diabetului preexistent dezechilibrat, diabetul gestațional crește riscul copilului de a dezvolta diabet de tip II și obezitate pe parcursul vieții. De asemenea, hipoglicemia neonatală poate avea riscuri pe termen lung prin leziunile cerebrale pe care le poate determina dacă este severă și netratată la timp. Macrosomia, adică un nou-născut cu o greutate mai mare de 4 kilograme, are risc de traumatism obstetrical și impune nașterea prin operație cezariană.

Citeste si:  Scarlatina la copii: Simptome, cauze, tratament si prevenire

Căror riscuri se supun pe viitor femeile care se confruntă cu diabet gestațional?

Există riscul de diabet gestațional la o sarcină viitoare, cât și de apariție a diabetului de tip II, dar acesta scade cu 35- 40% dacă sunt luate măsuri de prevenție: un stil de viață echilibrat, în scopul scăderii în greutate prin dietă, și exercițiu fizic zilnic.

Dacă diabetul gestațional nu trece după sarcină, ce diagnostic și tratament se aplică?

Dacă diabetul gestațional este persistent, el va fi diabet de tip II și se poate aplica fie terapie cu antidiabetice orale, fie insulină sau combinația dintre acestea.

Ce categorii de femei sunt mai des expuse acestei boli?

Femeile care au avut diabet gestațional în antecedente, cele supraponderale și cele care au rude de gradul I cu diabet.

Există modalități de prevenire a diabetului gestațional?

Cea mai bună prevenție a diabetului gestațional și a diabetului de tip II este un stil de viață echilibrat, cu evitarea exceselor alimentare și 30 de minute de efort fizic zilnic. Cu toate acestea, este obligatorie evaluarea femeilor cu risc de a dezvolta diabet gestațional prin test de toleranță la glucoză orală în săptămânile 24-28 de sarcină. Prezența anterioară a diabetului impune un control foarte strict al valorilor glicemice, pentru a avea o sarcină fără complicații.

Care este principalul tratament pentru diabetul gestațional?

Cu siguranță, el este este dieta. Dacă aceasta nu își face efectul, trebuie introdusă terapia cu insulină, aceasta fiind cea mai sigură pentru făt.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: