Diabetul zaharat este o boală cronică, caracterizată de prezența nivelului ridicat al glucozei în sânge, fenomen cunoscut sub denumirea medicală de hiperglicemie.
Cuprins
Atunci când pancreasul, organul responsabil cu producerea insulinei, nu mai poate secreta în cantități suficiente acest hormon sau în situațiile în care organismul nu-l mai poate utiliza eficient, are loc de-clanșarea și desfășurarea bolii propriu-zise.
Diabetul zaharat și câteva detalii esențiale pe care trebuie să le știi
Tipologie și patologie pentru diabetul zaharat
Afecțiunea cuprinde două manifestări patologice diferite. Prima este o formă a diabetului imun de tip insulino-dependent, întâlnită îndeosebi în rândul copiilor, cărora le sunt necesare în această situație injecții cu insulină, iar cea de-a doua poartă denumirea de diabet non-imun de tip non-insulino-dependent, afectând cu precădere mediile adulte, constituind totodată și cea mai des întâlnită formă.
Condițiile patologice favorabile apariției diabetului sunt reprezentate de bolile pancreatice, tulburările hormonale, diferite medicamente și sindroame genetice. În categoria grupelor de risc se încadrează rudele de gradul I ale celor bolnavi de diabet, geamănul monozigot al unui pacient cu diabet, supraponderalii, hipertensivii sau femeile care nasc copii cu greutatea mai mare de 4 kg. Simptomele unei posibile instalări a bolii sunt reprezentate de setea cronică excesivă, urinarea frecventă, scăderea inexplicabilă în greutate, senzația de gură uscată, foamea permanentă și vederea încețoșată.
Medicamentele utilizate în tratamentul diabetului zaharat se împart în două mari clase: antidiabeticele orale și insulina. Pe lângă medicație mai sunt necesare modificări, în stilul de viață (dietă, exerciții fizice), la nivelul stării psihologice și al educației, precum și monitorizări combinate cu sisteme de instruire permanentă.
Alimentație și fitoterapie în diabetul zaharat
Regimul dietetic în diabetul zaharat presupune cantități reduse și exacte ale glucidelor. Alimentele interzise sunt zahărul, făina, legumele și fructele uscate, dulceața, berea, vinul dulce, înghețata și diferite tipuri de lichioruri și sucuri cu aport mare de zahăr.
Laptele, brânza, pâinea, cartofii și pastele pot fi ingerate doar în cantități limitate. În consumul fără restricții sunt incluse carnea, peștele, ouăle, untul și legumele cu doar 5% glucide (varză, ardei, dovlecei, fasole verde, roșii, ciuperci, pepene, portocale și afine).
Fitoterapia presupune consumul de infuzii preparate din frunze de afin, nuc, dud negru, cicoare, salvie sau urzică. Tratamentul homeopatic se utilizează pentru a elimina senzațiile de sete și foame, mâncărimile pielii sau urinarea abundentă.
Diabetul nu poate fi vindecat, dar poate fi tratat pentru a evita degradarea anumitor funcții vitale ale rinichilor, ale ochilor, ale sistemului circulator sau al celui nervos (accidente vasculare, pareze, pierderea simțului tactil).