Search for content, post, videos

De ce este Kiwi un fruct-minune

De regula, punem kiwi in salatele de fructe si rareori il mancam si separat. Insa, proprietatile exceptionale pe care le are ar trebui sa ne determine sa mancam kiwi zilnic, caci este, intr-adevar, un fruct-minune.

 

Kiwi abunda in vitamina C si are puternice proprietati antioxidante, care contribuie la buna functionare a sistemului imunitar si inlesnesc protectia si repararea celulelor. Este bogat in fibre si in potasiu, motiv pentru care este de mare ajutor pentru a pastra sanatatea inimii si a aparatului respirator. De altfel, cercetatorii au descoperit ca kiwi poate ajuta la tratarea copiilor cu probleme respiratorii, cum este astmul sau bronsita asmatiforma. Acestea sunt doar cateva dintre motivele pentru care kiwi isi merita locul in randul fructelor-minune!

 

Dar kiwi mai contribuie la un aspect esential al vietii omului: la somn. Suferi de tulburari de somn? Adormi greu? Sau poate te trezesti fara motiv in timpul noptii si ti-e greu sa adormi la lor? Daca mananci doua fructe kiwi cu o ora inainte sa te culci calitatea somnului tau va fi imbunatatita. Cum? Nu te vei mai trezi noaptea, iar somnul iti va fi mai linistit, asadar mai odihnitor. Mai mult, consumat cu o ora inainte de culcare, adormi mai usor si nu te mai zvarcolesti in pat.

 

De unde vin toate aceste beneficii? Secretul fructului-minune kiwi consta in cantitatea mare de antioxidanti pe care o are, dar si in nivelul mare de serotonina. Iar toate studiile medicale si stiintifice au demonstrat ca exita o stransa legatura intre antioxidantii din mancare si calitatea somnului. Spre exemplu, in urma mai mult cercetari medicale, specialistii au descoperit ca cei care sufera de apnee in somn (intreruperea temporara a respiratiei) duc, aproape in toate cazurile, lipsa de antioxidanti. Alimentatia lor este deficitara in antioxidanti. Vitamina C, spre exemplu, este un antioxidant puternic si eficient in tratarea problemelor cardiovasculare si chiar este folosita in tratamentul apneei nocturne.

 

Pe de alta parte, serotonina, responsabila pentru starea de bine (sau de rau, atunci cand este la nivel mic), ne ajuta sa ne bagam in pat mai linistiti, mai relaxati si detasati de probleme de zi cu zi. Serotonina este un hormon, produs in mod natural si de corpul uman, care actioneaza ca neurotrasmitator, fiind responsabila de numeroase procese fiziologice, de la functiile digestive, cardiovasculare la mentinerea acuitatii memoriei, precum si la controlarea apetitului si la reglarea starii de spirit. Un nivel scazut de serotonina are ca efect o stare generala proasta, de tristete. Exista mai multe cai de a spori productia de serotonina, dar oamenii au prostul obicei de a alege calea nepotrivita. Spre exemplu, alimentele de confort, ciocolata, cartofi prajiti, pot creste nivelul serotoninei in momentele sale de scadere. Insa nu este un mod sanatos de a-ti readuce starea buna de spirit, caci generezi o dependenta de acel aliment de confort, iar productia de serotonina va depinde, la randu-i, de acesta.

 

Serotonina mai ajuta si la inducerea somnului, precum si la mentinerea acestei stari in timpul noptii. Acest hormon continut si de kiwi ajuta si la reglarea ciclului de somn, de la cel „iepuresc” la cel mai adanc, pe parcurul noptii. De altfel, serotonina si melatonina, un alt hormon produs natural de organism, ajuta la reglarea functiilor corpului 24 de ore din zi, in permanenta, fiind esentiale pentru ritmul circadian.

 

Asadar, fructul kiwi contribuie si la o noapte linistita. mai mult, contine magneziu si potasiu, minerale esentiale care ajuta corpul sa se relaxeze si stimuleaza circulatia sangelor. Continutul de magneziu favorizeaza si starea de bine in timpul zilei, in starea de veghe, pentru ca previne starile de nervozitate, agitatie, uitare, adesea generate de un deficit de magneziu.

 

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *