22 februarie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEDe ce au nevoie femeile de mai mult somn decat barbatii

De ce au nevoie femeile de mai mult somn decat barbatii

Femeile au nevoie sa doarma, in medie, cu 20 de minute mai mult decat barbatii si sunt mai mult afectate de insomnii, potrivit unui nou studiu realizat de cercetatorii britanici.

Femeile au nevoie sa doarma, in medie, cu 20 de minute mai mult decat reprezentantii sexului masculin, a declarat Horne, care a adaugat ca creierul barbatilor imbatraneste mai repede decat cel al femeilor.

O femeie de 75 de ani are creierul unui barbat de 70 de ani, a spus cercetatorul, care considera ca avantajul deriva din faptul ca femeile se refac mai rapid in urma somnului.

Cu toate ca nevoia lor de somn si cea de recuperare este mai mare, un alt studiu realizat de psihologii de la Universitatea North Carolina (SUA) a aratat ca femeile au si cele mai mari probleme provocate de privarea de somn. Ele sunt mai sensibile la zgomotele din jur, un reflex matern innascut, si adorm mai greu decat barbatii.

Femeile dorm mai prost decat barbatii

Potrivit cercetarii, 18% dintre femei sustin ca au dormit prost, in medie, de cinci ori intr-o saptamana, comparativ cu 8% dintre barbati.

Psihologii sustin, de asemenea, ca femeile tind sa subevalueze durata somnului. Astfel, in opinia lor, o noapte de insomnie nu trebuie sa fie recuperata printr-un anumit numar de ore de somn, fiind mai importanta recuperarea prin etapa somnului profund.

Somnul ajuta la refacerea creierului

Una dintre cele mai importante functii ale somnului este sa permita creierului sa se refaca. in timpul somnului profund, cortexul se detaseaza de simturi si intra in faza de recuperare.

Cu cat o persoana isi foloseste mai mult creierul in timpul zilei, cu atat are nevoie sa doarma mai mult, a spus Jim Horne, directorul Institutului de Cercetare de la Universitatea Loughborough, autorul studiului.

Multitasking feminin

Potrivit acestuia, din cauza faptului ca femeile fac mai multe lucruri deodata, ele isi folosesc mai mult creierul decat barbatii si, in consecinta, nevoia lor de somn este mai mare.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: