15 iunie , 2025

Ultimele articole

 

AcasăARTICOLECele mai bune
surse de proteine pentru femei si ce e bine sa...

Cele mai bune
surse de proteine pentru femei si ce e bine sa stii

Cele mai bune
 surse de proteine pentru femei si ce e bine sa stii. Și proteinele au sex! Aportul hormonilor la reglarea metabolismului 
face ca aceleași proteine care pentru un bărbat sunt perfect convenabile să fie greu de asimilat 
de o femeie și susceptibile să îi determine îngrășarea.

Cele mai bune
 surse de proteine pentru femei si ce e bine sa stii

Pentru o femeie, necesarul zilnic de proteine este de 46 g, în timp ce un bărbat are nevoie de 56 g de proteine pe zi. Dacă oricare dintre ei dorește să slăbească, atunci ar trebui să umble mai puțin la cantitatea de proteine ingerate și mai mult la calitatea lor.

Sursele de proteină animală combinată cu grăsime (pe scurt, lactatele nedegresate, carnea și chiar ouăle) nu sunt deloc cea mai bună opțiune, deoarece se digeră relativ greu, ceea ce duce spre acumulări de greutate.

Ideale sunt sursele slabe de proteine, care îmbunătățesc rata metabolismului, dau rapid o senzație de sațietate, 
ajută la diminuarea stratului de grăsime abdominală și reduc stresul fizic și mental determinat de activitatea hormonală.

Pe lista noastră de priorități ar trebui să se afle ali­men­tele  complexe care combină un aport optim de proteine cu alte beneficii pentru organismul feminin (fitohormoni, vitamine necesare femeilor etc.).

Spirulină.

Conține 4 g 
de proteine per linguriță, ceea ce face din ea cea mai bogată sursă de proteine. Dacă nu ești neapărat amatoare de gust de alge și mare, îi poți masca gustul adăugând-o în smoothies în care pui frunze verzi și citrice. 
Stimulează activitatea hormonilor arzători de grăsimi și ajută la deto­xi­fiecare prin eliminarea acumulărilor de toxine care pot duce la stări de oboseală și la îngrășare.

Citeste si:  Greutatea ideală şi ce face organismul pentru a atinge această greutate

Germeni. Prin procesul de germinare, semințele trec prin modificări uluitoare, iar germenii au proprietăți nutritive care îi transformă în superalimente. 
Prin germinare unele proteine, grăsimi și substanțe amidonoase sunt deja fragmentate, ceea ce le face ușor de digerat și de absorbit de organismul uman. Germenii conțin mai multe proteine, vitamine și enzime decât bobul din care provin. Un singur germen de roșie conține nutrienți cât 1 kilogram de roșii. În ultima vreme s-a evidențiat și potențialul anticancerigen al germenilor. În topul germenilor anticancer se află cei de broccoli. În plus, au efect antiinflamator în maladiile cardiovasculare. Germenii de alfalfa (lucernă), soia și in au rol anticancerigen și sunt bogați în substanțe care ajută la prevenirea can­ce­rului de sân și osteoporozei
la femeile în premenopauză.

Tofu.

Preparatele pe bază de boabe de soia conțin proteine cât o cantitate similară de carne și, în plus, au fitohormoni asemenea estrogenilor, care susțin organismul feminin aflat la menopauză. În perioadele foarte fertile nu se recomandă însă în cantități mari, deoarece acumularea excesivă de estrogeni dă peste cap echilibrul hormonal al organismului.

Leguminoase. Năutul prăjit sau hummusul sunt opțiuni proteice de luat în considerare când nu mănânci carne. În mod normal, hummusul se combină cu lipie și salată tabouleh. Gladiatorii trăiau cu fasole boabe, nu cu carne. Dacă nu vizezi mușchi 
de gladiator și nici nu-ți plac boabele de fasole, încearcă mazăre mange 
tout – aportul de proteine este mai redus, dar se digeră optim și conține fibre valoroase.

Citeste si:  Cele mai neobișnuite tradiții de Crăciun de pe mapamond

grâu INTEGRAL. E o sursă bună de proteine (fără hormoni, fără lactoză, fără grăsimi) cu o singură condiție: să fie cât mai aproape de natură – să nu conțină aditivi sau zahăr (variantele concentrate conțin de regulă astfel de adaosuri).

Pește alb. Cantitate mare de proteine, aport scăzut de grăsimi (în raport cu peștele gras, recomandat de mulți datorită conținutului de acizi grași omega 3). Însă orice acumulare de grăsimi îngrașă, indiferent cât de sănătoase ar fi ele.

Iaurt natur degresat. 
E bogat în calciu și magneziu, care reduc tendințele de îngrășare pe fondul de stres.  Și o sursă bună de vitamina B12, care stimulează rata metabolismului.

Piept de curcan. Conține proteine de bună calitate și în general este foarte slab. În schimb, ajută la creșterea pe lungime a fibrelor musculare și este bogat în triptofan, cu rol în combaterea stresului.

Albuș.

Nu conține colesterol 
și are un conținut caloric mai redus decât gălbenușul. Poți face omlete albe, în care adăugi verdețuri din belșug.

Spanac. Toată lumea îl știe drept sursă de fier și vitamine, dar este și o sursă de proteine. Încearcă baby spinach în salate și smoothies și spanacul românesc sub formă de piure, pe care e bine să îl asociezi cu iaurt, ouă sau carne.

Citeste si:

Articol exclusiv online Text: echipa Ioana

Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

 

 

Citește și: