4 martie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEVIDEO Filmul care te poate convinge sa te lasi la fumat

VIDEO Filmul care te poate convinge sa te lasi la fumat

Tweet

Viciul favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, a bolilor infectioase si a mai multor tipuri de cancer. insa toate aceste afectiuni – si multe altele – nu trezesc repulsia de tigara pentru un fumator.

Incepand cu familia, continuand cu prietenii, colegii, medicii si presa, toata lumea atrage atentia asupra riscurilor ridicate de tigari.

Fumatul scade nivelul colesterolului bun in sange si ingusteaza arterele. Persoanele tinere care fumeaza au un risc mai mare de a dezvolta diabet zaharat, pentru ca nicotina scade secretia de insulina la nivelul pancreasului. Diabetul, la randul lui, este un factor de risc pentru infarctul miocardic, pentru ca afecteaza vasele.

Persoanele care fumeaza in primele 30 de minute dupa trezire sunt cu 79% mai predispuse sa dezvolte cancer pulmonar decat cele care amana cel putin o ora prima tigara, arata un studiu realizat de cercetatorii Colegiului de Medicina Penn State din Marea Britanie.

Avortul spontan, nasterea prematura si bolile infectioase sunt favorizat tot de fumat. Practicarea viciului in timpul sarcinii pune in pericol atat mama, cat si bebelusul si, cu toate acestea, circa 30% din femeile insarcinate fumeaza.

Iata cum respira un fumator

Toate aceste informatii si multe altele lasa rece un fumator. Din acest motiv, o echipa de medici din Europa a realizat un experiment pe doua perechi de plamani. Prima pereche a apartinut unui om care murise dar nu din cauza vreunei afectiuni pulmonare, a doua pereche a fost prelevata de la un om care a murit de cancer pulmonar.

Doctorii au realizat acest experiment pentru a arata cum respira un om sanatos si cum respira un fumator. Comentariile care apar pe imagini explica faptul ca portiunile care nu se misca sunt nefunctionale, iar capacitatea pulmonara a unui fumator se reduce in functie de numarul de tigari fumate.

Filmuletul postat pe youtube se numeste Motivul nr. 1 pentru a te lasa de fumat

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: