Ceapa de bucatarie sau ceapa de gradina este o planta bianuala din genul Allium, fiind si cea mai intrebuintata leguma din lume.
In bucatarie este folosita ca si condiment. In medicina, impreuna cu usturoiul, ajuta la restabilirea si normalizarea circulatiei sanguine. Are o actiune antimicrobiana, regleaza metabolismul si mai ales a lipidele, stimulează sistemulu imunitar, ajută la combaterea răcelii.
Aliment apreciat în antichitate pentru virtutile sale terapeutice, tonice si antiinfecțioase, ceapa este un factor de sanatate si de longevitate.
Dar stiai ca fiecare parte a acestei legume are propriile sale proprietati terapeutice?
– Primul strat – abunda in antioxidanti, substante cu efect antibacterian si fitonutrienti benefici.
– Stratul al doilea – reprezinta o sursa importanta de vitamina C si B, cupru, mangan, fosfor, potasiu si fibre alimentare.
– Stratul al treilea – contine compusii sulfurici care declanseaza reflexul lacrimal, dar care sunt si foarte eficienti in prevenirea bolii Parkinson si a bolilor cardiovasculare, a cancerului si a tulburarilor glicemice.
Iata principalele 3 proprietati medicinale ale cepei:
1. Combate inflamatia
Inflamatia cronica este fundatia multor boli si afectiuni din ziua de astazi. Printre cauzele acestei forme de inflamatie se numara mai ales: zaharul, faina rafinata, indulcitorii artificiali, alimentele procesate, grasimile trans, consumul redus de legume proaspete, produsele de igiena personala cu ingrediente toxice, poluarea din aer samd. Multi specialisti sustin ca fitochimicalele din ceapa contracareaza factorul inflamator mai ales in boli precum artrita, astmul, si alte afectiuni respiratorii.
2. Reduce febra
Este o leguma foarte indicata pentru raceala si gripa din acest motiv. Dar pentru febra este mai eficienta atunci cand o aplici extern! Pune cate o jumatate de ceapa in fiecare soseta si dormi incaltat cu ele ca sa reduci febra pe timpul noptii.
3. Detoxifiaza organismul
Un studiu recent, publicat in celebrul jurnal medical Gastroenterologia si Hepatologia Clinica, a descoperit ca la combinarea cepei cu turmeric are loc o reactie chimica sinergica ce provoaca moartea celulelor precanceroase:
„La interval de trei luni, s-a observat o scadere a numarului de polipi la patru dintre cei cinci pacienti. Efectele adverse au fost minime (diaree usoara).”