28 februarie , 2024

Ultimele articole

AcasăTIMP LIBERTraditii si superstitii: Ouale rosii la fereastra va pazesc de rele

Traditii si superstitii: Ouale rosii la fereastra va pazesc de rele

Cum Pastele se apropie cu pasi repezi, astazi vorbim despre cele mai frumoase traditii si superstitii legate de ouale rosii sau cele incondeiate.

Ouale colorate in alte culori in afara de rosu, vestesc bucuria primaverii.

In Maramures se spune ca oul rosu pazeste casa, de aceea oamenii pun oua la fereastra pentru a feri locuinta de energiile negative.

Mai mult decat atat, traditia spune ca ouale care crapa si fac viermisori pana la Inaltarea Domnului aduc bunastare in casa.

In traditie se mai spune ca raul nu va invinge niciodata atata timp cat pe pamant va fi sarbatorita Invierea Mantuitorului si vor si vopsite ouale rosii, in amintirea jertfei lui Hristos. Despre ouale vopsite in galben, verde, albastru etc, se spune ca vestesc bucuria primaverii.

In prima zi de Paste este bine sa va spalati pe fata cu apa in care a fost pus un ou rosu.

Din batrani am fost invatati ca in ziua de Paste sa ne spalam pe fata cu apa in care a fost pus un ou rosu, o moneda de argint si un fir de busuioc, pentru a fi sanatosi tot anul, frumosi si tari in fata necazurilor.

Primul ou de Paste trebuie spart de stalpul familiei si taiat in felii, in functie de cati membri are familia respectiva si fiecare va manca o bucata. Traditia spune ca ouale se ciocnesc in ziua de Paste doar de barbati.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: