9 septembrie , 2024

Ultimele articole

AcasăTIMP LIBERTraditii pentru spor si sanatate de Lasata Secului

Traditii pentru spor si sanatate de Lasata Secului

Inrolare trafic.ro

Postul incepe din ziua de 14 noiembrie si se incheie in seara zilei de 24 decembrie. Dupa datina, crestinii petrec in familie aceasta sarbatoare nocturna.

La masa festiva se aduna rudele si prietenii de familie si se rasfata din belsug cu bucatele preferate: aperitive, ciorbe, friptura, placinte cu branza, cu dovleac, cu mere si cu vin. 

Lasatul secului este ultima zi cand se mai consuma alimente „de frupt, de dulce” (carne, oua, lactate, bauturi alcoolice) inainte de a intra in Postului Nasterii Domnului, care dureaza 40 de zile. 

Traditii pentru spor si sanatate

La aceasta sarbatoare crestinii respecta unele traditii din batrani, randuite de secole pentru a pastra sporul si sanatatea in fiecare familie.

Tot acum se oficiaza ultimele nunti din acest an, pentru ca, dupa inceperea Postului, pana dupa Boboteaza, nu se mai fac nunti.

O alta practica ajuta la prezicerea vremii dupa cum arata … pieptul gainii taiate pentru sarbatoarea de marti seara: daca pasarea are pieptul gras va urma o iarna grea; in cazul in care gaina are pieptul fara grasime, iarna va fi usoara si vara va avea roade bogate.

De asemenea, de Lasatul Secului fiecare gospodina are grija sa-si protejeze caminul de spiritele rele.

Pentru alungarea acestora, cat mai departe de locuinta, se ung cu usturoi usile si ferestrele casei, dar si portile gospodariilor. Tot in acest scop, se mai practica obiceiul de a face mult zgomot in curtea gospodariei cu ajutorul unor obiecte casnice (capace, tobe sau fluiere).
Alte traditii se refera la o interdictie referitoare la treburile casnice ale femeilor; acestea nu au voie sa spele, sa coasa sau sa faca curatenie, pentru ca bolile si paguba sa nu intre in acea gospodarie.

Ce alimente nu trebuie sa lipseasca de la masa festiva

La aperitiv se consuma oua de puica, pentru a evita cheltuielile neprevazute, stiut fiind faptul ca, adesea, gaina racaie si imprastie chiar si boabele. Ciorba de peste este binevenita pentru ca in timpul postului sa fim sprinteni precum pestii si sa inotam tot timpul, fara sa „alunecam” prin necazuri. La desert se servesc placinte cu fructe si cu legume, dar mai ales struguri sau stafide, care simbolizeaza sporul si vigoarea spirituala. 

Frimiturile de paine si de prajituri de la masa festiva nu se arunca la gunoi, ci se dau pasarilor salbatice, pentru ca toate suratele lor sa nu ciuguleasca recoltele in anul viitor. Alte resturi de la masa de Lasatul secului se arunca spre rasarit tot pentru a proteja gospodaria respectiva de paguba.

VEZI CONTINUAREA PE CLICK.RO

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: