Search for content, post, videos

Arsenie Boca, despre Postul Craciunului: ”Toate relele incep de la stomac!”

Am intrat in ”linie dreapta” pana la Craciun, insa ultimele zile de post sunt cele mai dificile pentru sute de mii de credinciosi, motiv pentru care va propunem sa va amintiti invataturile parintelui Arsenie Boca.

Este considerat marele duhovnic al neamului romanesc si este recunoscut pentru numeroase povete pe care le-a spus de-a lungul vietii, insa una dintre cele mai mari lectii pe care le-a oferit a fost cea despre Postul Craciunului.

Mai exact, el spunea ca acesta este este o lupta aspra a credinciosilor cu propriile trupuri si ca acesta are rostul de a curati corpul uman pana acolo incat „sa nu mai fie nici o piedica pentru suflet”.

„Postul este o lupta aspra cu insusi trupul tau. Daca birui, bine iti va fi, iar daca nu, sa stii ca toate relele de la stomac incep, iar relele sunt patimile. De aceea, postul are urmatorul rost: sa curateasca trupul pana acolo incat sa nu mai fie nici o piedica pentru suflet. Si nu luptator natang, impotriva Duhului Sfant. Caci fara post trupul se face unealta duhului rau. La sfarsitul veacului (si pare ca-i aproape) antihrist tot cu stomacul va vadi pe oameni”, declara Arsenie Boca despre Postul Craciunului.

Arsenie Boca (n. 29 septembrie 1910, Vata de Sus, Hunedoara – d. 28 noiembrie 1989, Manastirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalitati ale ortodoxiei romanesti. A fost parinte ieromonah, teolog si pictor de biserici, staret la Manastirea Brancoveanu din Sambata de Sus si apoi la Manastirea Prislop. Odata cu instaurarea regimului comunist in anul 1945, Arsenie Boca a intrat in atentia Securitatii ca opozant al regimului. Pana la sfarsitul anilor 1950, staretul a trecut prin calvarul anchetelor si al arestarilor.

A fost inchis la Securitatea din Brasov, apoi dus la Canal. A ajuns in inchisoarile Jilava, Timisoara si Oradea. Dupa eliberarea din temnitele comuniste, Arsenie Boca nu si-a mai putut relua activitatea de preot. Totusi, Securitatea l-a urmarit aproape pana in ultimele saptamani dinaintea mortii sale, in 1989. Manastirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit in anii 1950 si unde a fost inmormantat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din Romania. Oamenii vin si se roaga la mormantul acestuia, multi cu credinta ca pelerinajul le va aduce bunastare sau vindecarea unor afectiuni.

<

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *