15 iunie , 2025

Ultimele articole

 

AcasăMAMICIPrimele luni cu bebelușul tău: Asta te așteaptă!

Primele luni cu bebelușul tău: Asta te așteaptă!

În cele din urmă, vine și ziua când mama își ține bebelușul în brațe. Nașterea a avut loc, este deja o experiență trecută și a sosit momentul ca bebelușul să fie adus acasă. Primele săptămâni ale nou-născutului sunt mai dificile, el se dezvoltă tot mai mult în fiecare zi și învață lucruri noi.

Bucurați-vă de propriul copil pe care l-ați așteptat atât de mult timp să-l cunoașteți, de creșterea și dezvoltarea lui în primele luni. Primele săptămâni sunt destul de solicitante pentru părinți, aceștia dorm când apucă, trebuie să fie mereu atenți la prunc. Un nou-născut trebuie hrănit foarte des, la 2-3 ore, ziua și noaptea.

Primele luni cu bebelușul tău: Asta te așteaptă!

Este posibil ca bebelușul să piardă puțin în greutate după naștere. Acest lucru se întâmplă doar timp de câteva zile după naștere și este normal, pentru că el suferă un proces de adaptare la viața din afara uterului. După aproximativ 10 zile, bebelușul trebuie să ia în greutate. În prima lună de viață, un bebeluș crește 2-4 cm în lungime.

Bebelușul urinează foarte des în prima lună de viață pentru că are vezica urinară foarte mică, ea poate colecta doar 60-100 ml urină. Chiar și stomacul este foarte mic la un bebeluș, de aceea el mănâncă puțin și des. Alimentația ideală pentru bebeluș este laptele matern. Acesta conține substanțe nutritive (vitamine, minerale, proteine, grăsimi, carbohidrați) și este o hrană completă pentru bebeluș, pentru creșterea, dezvoltarea organismului și a creierului. La un nou-născut, greutatea capului este aproximativ un sfert din greutatea corporală, iar mușchii pentru susținerea capului nu sunt suficient de puternici.

Citeste si:  Teorie incredibila! Orientarea sexuala, mostenita de la mama?

În prima lună de viață bebelușul își schimbă ușor caracteristicile faciale, își întinde mânuțele și picioarele.

Dezvoltarea sa începe cu capul. Mușchii gâtului sunt cei care se dezvoltă mai mult, sunt mușchii care susțin capul. Apoi, alți mușchi care devin mai puternici sunt cei ai spatelui, umerilor și picioarelor.

După o lună, bebelușul poate fi văzut cum își mișcă gura sau chiar își întoarce capul în lateral.

În a doua lună de viață, bebelușul zâmbește, caută contactul vizual, este interesat de tot ceea ce se întâmplă în jur. Circumferința capului este cu 1-2 cm mai mare. Se spune că bebelușul crește peste noapte și chiar așa este. El poate crește cu 4 cm în lungime și poate acumula 800 g în a doua lună.

Botezul este o ceremonie importantă din viața bebelușului

În religia ortodoxă, Botezul este o Taină fundamentală a Bisericii, prin care pruncul este iertat de păcatul strămoșesc. Botezul are o mare importanță pentru orice om, pentru a fi primit în împărăția lui D-zeu. Botezul se face la 40 de zile după naștere. Acest lucru este însă decis de părinții copilului. Majoritatea fac botezul puțin mai târziu, când copilul are deja 3 luni de zile.

Părinții planifică botezul din timp, pentru ei acesta este un eveniment unic, sfânt dar și un eveniment festiv. Părinții sunt bucuroși să aleagă nașii de botez, dintre membrii familiei sau prieteni apropiați. Nașii trebuie să fie și ei ortodocși, la fel ca părinții.

Tăierea moțului de un an a bebelușului este un alt eveniment important din viața copilului.

La băieți este tăierea moțului de către nași, iar la fetițe este ruperea turtei deasupra capului și apoi se taie șuvița de păr. De regulă tăierea părului la bebeluș nu se face înainte ca acesta să împlinească vârsta de 1 an.

Citeste si:  Mirela Vaida, marturisiri sfasietoare despre copilarie: ”Am crescut in sistemul vechi. Bataia era rupta din Rai!”

Pentru evenimentul festiv care va avea loc acasă sau la un restaurant, părinții trebuie să se gândească din timp la câteva aspecte importante:

  • Să se informeze cu privire la localuri, unde și-ar dori să aibă loc petrecerea.
  • Să facă o rezervare la localul preferat, cu ceva timp înainte de eveniment, nu trebuie să lase acest lucru pe ultima sută de metri.
  • Să trimită din timp invitații rudelor și prietenilor care vor participa la ceremonie.
  • Desigur numărul de invitați este important de știut chiar înainte de a alege restaurantul unde se va ține petrecerea de botez.
  • De obicei invitațiile se trimit cu cel puțin 4 săptămâni înainte de botez.
  • La intrare în restaurant se poate folosi un banner personalizat de întâmpinare a invitațiilor, care să fie comic, să aducă zâmbete pe chipul acestora.
  • În restaurantul ales se vor folosi decorațiuni potrivite pentru ca petrecerea să fie deosebită, să-i încânte pe oaspeți, astfel se pot folosi aranjamente florale frumos mirositoare, boluri cu pietre, sfeșnice cu lumânări parfumate, baloane, figurine din baloane, ghirlande și alte elemente decorative.
  • Muzica trebuie să fie bine aleasă pentru a distra invitații.
  • Meniul de botez trebuie să cuprindă feluri de mâncare diferite: aperitive, bufet suedez, etc. Se poate opta pentru un meniu personalizat, nu neapărat unul tradițional. Dacă este necesar pentru anumiți invitați, se pregătesc și meniuri speciale, pentru cei care sunt vegetarieni, vegani, sau care țin regim.

Alegerea tematicii de botez este importantă, pentru ca evenimentul să fie unul deosebit, o amintire de neuitat pentru invitați

În funcție de tematică se poate comanda și îmbrăcămintea pentru bebeluș. În plus față de rochițele aniversare sau de botez, aici se poate comanda și trusoul pentru botez pentru fetițe sau băieți, cadouri personalizate pentru nași, jucării personalizate, seturi personalizate pentru tăierea moțului și altele.

La petrecerea de botez sunt invitate și trei ursitoare (sunt firme care oferă astfel de servicii cu ursitoare), pentru că la români, oamenii cred în puterea lor de a croi soarta fericită a unui copil. Acestea au teste personalizate, poezii prin care urează copilului tot ce este mai bun: sănătate, fericire și noroc în viață. Această credință este moștenită de la romani.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

 

 

Citește și: