2 octombrie , 2023

Ultimele articole

AcasăDIETEPostul, un obicei stravechi transformat in terapie moderna

Postul, un obicei stravechi transformat in terapie moderna

Tweet

Postul aplicat ca terapie incepe sa prinda teren in randul specialistilor din medicina, dupa ce tot mai multe studii si experimente au demonstrat ca privarea de hrana sau, cel putin, de anumite alimente este mult mai putin nociva organismului decat excesul de mancare atat de comun omului modern.

In lipsa hranei, corpul uman se hraneste singur din rezervele sale de glucoza si lipide.

Acesta este principiul simplu de la care au pornit o echipa de medici de la sanatoriul din Goriatcinsk din campia siberiana, unde doua treimi din pacienti, suferind de alergii, astm si reumatism, se simt mai bine dupa o cura speciala ce poate dura pana la trei saptamani, efectuata bineinteles sub supraveghere medical.

Aceasta cura vine sub forma unui post, care se poate dovedi insa benefic in cazul unor boli caracteristice modului de viata actual, ca obezitatea, diabetul sau hipertensiunea.

Intreaga actiune a fost inregistrata sub forma unui film la care au participat realizatori din Rusia, Germania si Statele Unite ale Americii, informeaza AFP.

In ce consta cura speciala

La Goriatcinsk, postul dureaza in medie doua saptamani, in timpul carora pacientii beau doar apa si fac sport ca sa-si intretina musculatura. Urmeaza sapte zile de readaptare la obiceiuri alimentare echilibrate.

Citeste si:  ATENTIE! De ce au parintii nevoie de vaccinuri

Cea mai grea este a treia zi de privare de hrana, spus cei care au tinut un astfel de post. Un medic precizeaza ca, in faza de dezintoxicare, organismul trece printr-o criza de acidoza, nivelul de aciditate crescand brusc. Cu spalaturi intestinale si masaje, organe responsabile cu eliminarea, ca ficatul si rinichii, sunt stimulate si depasesc criza.

Metoda din Siberia descoperita acum 60 de ani

Potrivit expertilor rusi, metoda a fost descoperita din intamplare acum circa 60 de ani, in perioada sovietica, cand un psihiatru a facut legatura intre greva foamei pe care o tinea un pacient si imbunatatirea starii lui psihice. Rezultatele studiilor intreprinse de atunci in Rusia au fost validate de Academia de Stiinte din tara.

Occidentul, mai reticent la post

In Europa occidentala insa postul terapeutic nu beneficiaza de o astfel de recunoastere oficiala. In Germania se fac totusi astfel de cure, fiind aplicata indeosebi metoda Buchinger, numele unui medic militar cu artrita, care a reusit sa traiasca in scaun cu rotile tinand post. Mai putin dure decat in Siberia, curele, propuse in centrul lui de pe malul lacului Constantz, recomanda ingerarea a 250 de calorii pe zi, sub forma sucurilor si cremelor pentru a evita criza de acidoza.

In California, un tanar cercetator, Valter Longo, experimenteaza pe soareci efectele postului asupra celulelor canceroase, a caror multiplicare este incetinita, pentru ca nu le plac mediile sarace in zaharuri. Se pare ca postul protejeaza si impotriva efectelor secundare ale chimioterapiei. Rezultatele raman insa preliminare si trebuie sa fie confirmate de experiente pe scara larga pe oameni.

Citeste si:  Dieta care te va ajuta sa obtii rezultatele mult dorite in cel mai scurt timp

Lipsa hranei, mai putin nociva decat excesul ei

La modul general, subliniaza autorii documentarului Postul, o noua terapie?, ce a fost difuzat joi pe postul de televiziune franco-germana Arte, este evident ca la lipsa hranei corpul reactioneaza mai bine decat la excesul de mancare.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: