15 iunie , 2025

Ultimele articole

 

AcasăSANATATELeucemia - Afla totul despre leucemie

Leucemia – Afla totul despre leucemie

Leucemia poate fi numita cancer al celulelor sangelui. Aceste celule sunt produse in maduva osoasa, fiind un tesut prezent in majoritatea oaselor. Cand leucemia isi face simtita prezenta, maduva osoasa produce prea multe celule albe (leucocite) si acestea nu mai functioneaza corect. Sunt celule care nu ar trebui sa se inmulteasca in continuu, insa in cazul leucemiei ele nu se mai opresc din acest proces. Celulele albe (leucocitele) au rolul de a ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor si hematiile au rolul de a asigura o buna oxigenare la nivelul celular, iar trombocitele ajuta la oprirea sangerarilor. Cand aceste celule leucemice le inlocuiesc pe cele normale, sangele nu-si mai poate indeplini sarcinile la parametri normali.

Exista mai multe tipuri de leucemie, diferenta se face in functie de forma leucemiei: acuta sau cronica. Tipurile de leucemie se impart in functie de celula afectata : limfocitul sau mielocitul.

1. Leucemie limfoblastica acuta (ALL): frecventa la copii, dar poate aparea si la adulti

2. Leucemie mieloida acuta (AML): poate afecta atat adultii cat si copiii

3. Leucemie limfoida cronica (CLL): este cea mai frecventa forma de leucemie a adultului, afectand in special batranii; copiii fac foarte rar aceasta forma, de obicei afectand persoanele de peste cincizeci de ani

4. Leucemie mieloida cronica (CML): aceasta forma apare in special la adulti.

De ce apare leucemia? 

In momentul de fata nu exista o explicatie clara, insa s-a ajuns la concluzia ca exista o serie de factori care contribuie la aparitia bolii, precum: fumatul, expunerea la radiatii sau tratamentele de chimioterapie, virusul HIV, sindromul Down. Leucemia nu se transmite genetic, dar exista si cateva cazuri rare in ceea ce priveste leucemia limfatica cronica.

Citeste si:  Ceapa, un aliat atunci cand vine vorba de sanatate. Ce boli trateaza

Simptomele leucemiei:

– febra, transpiratii nocturne

– infectii frecvente si neobisnuite

– durere de cap

– aparitia vanatailor pe corp

– scaderea in greutate si lipsa poftei de mancare.

Formele cronice de leucemie nu dau niciun semn de obicei, decat atunci cand boala este intr-un stadiu avansat.

De regula, exista prea multe celule albe modificate care le inlocuiesc pe cele normale in maduva osoasa si se aduna la nivelul nodurilor limfatice, la nivelul splinei si a ficatului. Acest lucru duce la ingreunarea luptei organismului cu diferitele infectii.
Tratamentul chimioterapic sau radioterapia folosite in tratamentul altor cancere, precum cancerul de san, limfomul Hodgkin (boala maligna ce debuteaza initial la nivelul ganglionilor limfatici) pot duce la aparitia leucemiei dupa cateva luni sau dupa ani de zile de la inceperea tratamentului.

Analize necesare depistarii leucemiei

Se recomanda un examen fizic pentru cautarea ganglionlor mariti de la nivelul axilei, gatului si de la nivelul canalului inghinal si palparea splinei si ficatului, pentru a vedea daca acestea au depasit limitele normale.
Hemograma completa si un profil sangvin sunt obligatorii. Aceste teste vor oferi informatii foarte importante despre celulele din sange. Aceste examene se fac atunci cand o persoana acuza oboseala, febra, echimoze sau scadere in greutate.

Tratament leucemie:

Chimioterapia este un tratament care se foloseste de o serie de medicamente, utilizate in tratamentul cancerului. Este tratamentul uzual intr-o forma de leucemie acuta.

Citeste si:  Cum să-ți refaci organismul. Reechilibrarea mineralelor

Acest tratament se face in trei faze:

1. Inductia: se utilizeaza doze mari si puternice de medicamente pentru a distruge celulele canceroase. Se administreaza pe o perioada de 7-10 zile, timp in care pacientul va fi spitalizat.

2. Consolidarea: este perioada in care se asigura disparitia celulelor canceroase, chiar daca acestea par ca au disparut.Se folosesc aceleasi medicamente ca si in faza de inductie, dar pe o perioada mai scurta si doze mai mici.

3. Mentinerea: se vor administra doze mai mici de medicamente pe o perioada de doi-trei ani; uneori acest stadiu poate presupune si un transplant de maduva osoasa (transferul de maduva osoasa de la un donator la un primitor). Exista tipuri de leucemie acuta, care disemineaza repede si la nivelul sistemului nervos central, precum si la nivelul coloanei vertebrale. Chimioterapia nu are eficacitate si la aceste nivele deoarece organismul are bariere de protectie pentru aceste parti ale corpului. Chimioterapie intratecala, trateaza aceste zone prin injectarea medicamentelor direct in coloana vertebrala, pentru a distruge celulele canceroase de la acest nivel.

Reactii adverse de la chimioterapie: greturile si varsaturile sunt cele mai frecvente reactii adverse, insa nu sunt obligatorii.

Alte tratamente impotriva leucemiei:

– transplantul cu celule stem (pot fi propriile celule stem sau prelevate de la un donator)

– radioterapia

Atentie! Exista pacienti, care din dorinta de vindecare cauta vindecare alternativa, insa inainte de a lua o astfel de decizie este bine sa consultati un medic.

Acest articol nu inlocuieste un consult oferit de medic. Daca te confrunti cu simptome prezentate mai sus, consulta de urgenta medicul de familie.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

 

 

Citește și: