30 noiembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăTIMP LIBERÎntreținerea implanturilor dentare - sfaturi utile pentru menținerea sănătății orale

Întreținerea implanturilor dentare – sfaturi utile pentru menținerea sănătății orale

Întreținerea implanturilor dentare este esențială pentru a asigura durabilitatea și sănătatea acestora pe termen lung. Tratamentul implantologic nu se încheie cu plasarea implantului, ci se continua cu o igienă orală corespunzătoare. Astfel, trebuie să stabiliți rutine de întreținere și control pentru a păstra implantul în stare optimă, iar în acest fel veți obține rezultate bune ale implanturilor dentare pentru mai mult timp.

Datorită protocoalelor de control și întreținere unui implant dentar în Timișoara efectuat în cabinetele medicilor stomatologi, se va putea detecta orice mică problemă, care, dacă nu este corectată în timp, poate evolua și poate provoca pierderea implantului sau a unei părți a țesuturilor din jurul acestuia, precum și deteriorarea restaurării (dintele plasat pe implant).

Ce sunt implanturile dentare și cum funcționează?

Implanturile dentare sunt dispozitive medicale care sunt inserate în osul maxilar sau în cel mandibular pentru a înlocui rădăcinile dentare lipsă și a susține o coroană dentară sau o proteză dentară. Acestea sunt fabricate de obicei din titan sau aliaje de titan, precum și alte materiale biocompatibile și sunt proiectate pentru a fi integrate în osul maxilarului sau mandibulei, astfel încât să devină o parte permanentă a structurii osoase. Procedura de implant dentar implică inserarea implantului în osul maxilar sau mandibular, urmată de perioada de vindecare a osului, cunoscută sub numele de osseointegrare, care poate dura între câteva săptămâni și câteva luni, în funcție de fiecare caz în parte.

Citeste si:  Trebuie sa stii asta! Ce inseamna daca visezi ca-ti moare un parinte!

Recomandări pentru îngrijirea și întreținerea implanturilor dentare 

Fiecare caz este special și unic, iar medicul dentist va indica personal ce indicații specifice să urmeze fiecare pacient. Cu toate acestea, există câteva măsuri generaleꓽ

Periajul și folosirea aței dentare – Periajul regulat al dinților și utilizarea aței dentare este importantă pentru îndepărtarea plăcii bacteriene care se poate forma în jurul implanturilor. Este recomandat să periați dinții de cel puțin două ori pe zi, timp de cel puțin două minute și să utilizați ața dentară în fiecare zi.

Vizitele regulate la dentist – Este important să mergeți la dentist pentru controale regulate și curățări profesionale. Dentistul va examina implanturile dentare și va curăța orice depuneri aflate de pe suprafața acestora.

Evitarea alimentelor dure și lipicioase – Alimentele dure sau lipicioase pot cauza daune implanturilor dentare sau pot duce la desprinderea coroanelor sau a altor componente ale implanturilor. Evitați alimentele tari, cum ar fi bomboanele, semințele și nucile, precum și alimentele lipicioase, cum ar fi caramelul sau gumă de mestecat.

Evitarea fumatului și a consumului de alcool – Fumatul poate reduce fluxul de sânge către implanturi și poate încetini procesul de vindecare. De asemenea, fumatul poate crește riscul de infecție și poate provoca probleme de sănătate orală, cum ar fi boala parodontală. Consumul excesiv de alcool poate avea, de asemenea, un impact negativ asupra sănătății orale și poate afecta vindecarea implanturilor.

Citeste si:  A descoperit un telefon secret printre hainele sotiei decedate! A fost socat cand i-a citit mesajele

Protecție împotriva leziunilor – Pentru a proteja implanturile dentare de posibile leziuni, se recomandă să utilizați un dispozitiv de protecție dentară atunci când participați la activități sportive sau în alte situații care ar putea genera leziuni.

Ce este periimplantita?

Periimplantita este o boală infecțioasă care afectează un procent considerabil de pacienți cu implanturi dentare. Atunci când aceasta nu este tratată în timp util, produce efecte ireversibile, în cele mai multe cazuri ducând la pierderea implantului. Factorii care influențeazăsănătatea corectă implantului și prevenirea apariției periimplantitei sunt: controlul adecvat al plăcii de către pacient și tratamentul adecvat de întreținere efectuat de către stomatolog. Dacă nu aveți grijă de măsurile de igienă orală, placa bacteriană se formează în jurul țesuturilor din jurul implantului și favorizează apariția complicațiilor. De asemenea, consumul de tutun face ca riscul de periimplantită să fie cu până la 2,25 mai mare decât la pacienții nefumători.

În general, este important să aveți o igienă orală bună și să vă îngrijiți cu atenție implanturile dentare, pentru a preveni eventualele probleme și pentru a asigura sănătatea și durabilitatea acestora. Implanturile dentare sunt considerate o opțiune sigură și eficientă de înlocuire a dinților pierduți, cu o rată ridicată de succes.

Articol susținut de Dental Concept by dr. Mihali, cea mai modernă clinică stomatologică din Timișoara.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: