Oboseala poate avea numeroase cauze – de la unele medicale la cele de stil de viata. Insa cele mai frecvente sunt, in realitate, cele legate de stilul de viata care ne sunt dictate (si acceptate de noi) de locul de munca. Iata cum iti distruge jobul somnul!
1. Trebuie sa te trezesti prea devreme
Cel putin sapte, ideal opt ore de somn sunt recomandate pentru a fi odihnit in timpul zilei si pentru buna functionare a organismului. Un studiu realizat la Universitatea din Pennsylvania (SUA) a demonstrat ca oamenii care se trezesc la ora 06.00 dimineata nu dorm, de regula, mai mult de sase ore pe noapte si doar cei care pot ajunge la ora 10.00 la serviciu, asadar se trezesc mai tarziu, pot sa doarma peste sapte ore pe noapte. Motivele somnului putin sunt diverse – de la un drum destul de lung pe parcurs pana la serviciu si inapoi pana la toate celalalte activitati pe care le avem de facut dupa munca.
2. Jobul te tine prea mult timp lipit de ecran
Un job care te tine prea mult timp legat de ecranul monitorului, al tabletei sau al oricarui alt dispozitiv eletronic iti distrugwe somnul. Ganditi-va doar de cate ori v-ati mai verificat mailurile sau ati lucrat seara cu laptopul sau cu smartphone-ul din pat, inainte de culcare! In felul acesta, jobul patrunde in viata personala, iar acesta reuseste astfel sa afecteze deopotriva somnul si viata intima.
3. Jobul te forteaza sa fii mereu „disponibil”
Fie ca esti nevoiti sa porti laptopul cu tine mereu, fie ca trebuie sa ai mereu telefonul deschis pentru vreo solicitare din afara programului de munca, aceasta trasatura a jobului tau iti distruge viata personala si, implicit, somnul. Cine poate dormi bine cand stie ca la orice ora poate primi un telefon care sa-l ridice din pat?!
4. Iti tine mintea ocupata cu griji profesionale
Daca te bagi in pat si, inainte sa adormi, tu-ti faci calcule in minte de ce si cum s-a intamplat la serviciu, de ce ai de facut, cine te-a enervat si cum ai reactionat, este clar ca jobul ti-a intrat inclusiv in pat si tu chiar ai permis sa se intample asta. Iata un stres in plus care-ti distruge somnul!
5. Nu-ti lasa timp pentru lucrurile importante
Prea multe ore la munca si prea putin timp pentru tine? Ei bine, aproape ca suferi de „boala omului modern”, care nu-i permite sa se bucure de timpul cu persoanele dragi, care nu mai gaseste timp sa faca putin sport, care nu poate citi cateva pagini dintr-o carte fara sa adoarma. Lipsa timpului personal pentru lucrurile mici, dar importante pentru tine dezvolta frustrari pe care le porti vesnic cu tine, inclusiv in pat, inclusiv in somn. Iata un alt mod prin care jobul iti distruge somnul.