Animalele de companie din casa iti indulcesc sosirea acasa, dupa o zi obositoare de munca, dar pot crea si unele probleme de sanatate precum alergiile.
Daca descoperim ca suntem alergici la iepuri, capre sau cai, nu ne facem mari probleme pentru ca aceste animale stau, rareori, tot timpul in prezenta noastra. Dar ce ne facem cu cainii si cu pisicile?!
Desi multe persoane dau vina pe parul animalului de companie, ca principala cauza alergenica, reactia neplacuta de mancarime sau stranutul este cauzat, de fapt, de o proteina gasita deseori in saliva, urina si matreata animalului. Asadar, nu suntem alergici la parul de pisica sau de caine, ci la proteina care se raspandeste prin casa, spre exemplu, cand animalul lasa par in urma lui.
Simptome
Severitatea reactiei alergice la proteina din parul animalului variaza de la persoana la persoana:
-eruptii cutanate
-inrosirea pielii si mancarimi
-stranut frecvent
– nas infundat
-tuse
-mancarimi ale ochilor si nasului
-inflamatii la nivelul ochilor
-lacrimare excesiva
-scurgeri nazale
-crize asmatiforme
Tratament
Inainte de a alege un tratament la alergie, indicat este sa consultati un medic alergolog care sa va efectueze un test alergologic. Astfel, specialistul va identifica exact care este alergenul care va da batai de cap si va va putea recomanda tratamentul potrivit.
Mai mult de atat, puteti fi pusa si in situatia in care rezultatul testului alergologic dezvaluie, de fapt, ca nu sunteti alergica la pisica sau la cainele din casa, ci la alt ceva, in conditiile in care reactiile alergice la proteina secretata de animale sunt asemanatoare cu cele aparute din cauza prafului si a mucegaiului.
In functie de rezultatele testului alergologic si in functie de gravitatea simptomelor medicul va recomanda pastile sau sprayuri nazale antihistamice sau un tratament de imunizare care consta in administrarea unor injectii al caror scop este desensibilizarea sistemului imunitar ce reactioneaza exagerat in prezenta parului animal.
Prevenire
Ce ne facem insa daca suferim de reactii alergice la propriul animal de casa la care nu voim sa renuntam nici in ruptul capului sau daca un membru al familiei manifesta simptome alergice la cainele sau la pisica din locuinta?!
In astfel de situatii, putem lua cateva masuri care pot diminua severitatea reactiilor alergice iar, uneori, chiar preveni alergia:
– periati zilnic blana animalului
– stergeti in fiecare zi blanita cainelui sau a pisicii cu apa distilata sau cu un produs special pentru reducerea alergiilor (intrebati medicului veterinar)
– spalati saptamanal animalul
– dati zilnic cu aspiratorul prin casa, de preferinta cu un aparat cu filtru special
– aruncati toate covoarele din casa! Nu fac altceva decat sa retina praful si parul, care va agraveaza sensibilitatea
– renuntati la mobila cu tapiterie
– nu lasati animalul sa stea in camera in care dormiti, daca prezentati risc alergenic, sau in camera de dormit a membrului familiei care poate intampina alergii
– curatati cat mai des jucariile animalului
– spalati-va pe maini dupa fiecare care data cand puneti mana pe animal sau pe jucariile lui
-instalati un aparat de filtrare a aerului