9 iunie , 2023
AcasăSANATATEFructele si legumele

Fructele si legumele

spot_img
procosmetic.ro

Au forme perfecte, de dimensiuni mai mari decat eram obisnuite sa vedem in gradina bunicii si ne fac mereu cu ochiul cand trecem pe langa ele. Este vorba de fructele si legumele din supermarketuri. Totusi, intrebati-va cum rezista zile intregi in frigider ca si cum ar fi proaspat culese?

Revista L Espresso a publicat un reportaj cutremurator privind chimicalele folosite pentru cresterea si conservarea fructelor si a legumelor din marile lanturi de magazine.

Daniele Spadaro, expert in tehnologia pentru controlul integrat in cadrul Facultatii de Agronomie a Universitatii din Torino, a afirmat ca pana in anii 90, in Europa au fost autorizate aproximativ 800 de substante, printre care insecticide, fungicide si erbicide, dar reglementarile introduse treptat au redus numarul lor la circa 200, eliminandu-le pe cele mai controversate si facand in asa fel ca produsele sa fie egale pentru toti ca dozaj.

In ciuda interzicerii anumitor substante, marea distributie – cu alte cuvinte, supermarketurile – au standarde de uniformitate, care precizeaza, spre exemplu, intre ce limite sa fie dimensiunea fructului sau a legumei.

Decizia de a vinde produse perfect egale este dictata de logici comerciale pe care marea distributie le-a exacerbat: merele trebuie sa fie lucioase, portocalele mari – dar cu cat sunt mai mici cu atat este mai mare concentratia de antioxidanti, a explicat Mark Hrobat, agronom si vicepresedinte al Asociatiei Nationale a Directorilor Pietelor Angro.

Unde intervin chimia si fizica

Pentru a obtine aceste linii estetice in randul fructelor, producatorii apeleaza la chimie, dar si la fizica.

In general, tratamentele efectuate dupa culegere merg de la spalare la periaj si pana la eventuala adaugare de produse chimico-naturale, in masura sa protejeze produsul de atacul ciupercilor sau bacteriilor in timpul depozitarii. Adesea sunt adaugate si substante naturale, cum ar fi ceara sau shellacul, pentru a spori intensitatea culorii si a dobandi un aspect lucios, a continuat Hrobat.

In cazul ardeilor, de exemplu, odata ajunsi pe rafturi sunt supusi unor reimprospatari frecvente cu sprayuri speciale cu apa, aceasta si pentru ca, odata culesi, nu dureaza de obicei mai mult de 15 de zile, ofilindu-se rapid.

Fructele si legumele din supermarket au suferit tratamente chimice pe camp, apoi fizice si chimice in timpul depozitarii si din nou fizice in momentul vanzarii. Din toate acestea raman urme care nu ar trebui sa constituie un pericol pentru sanatate.

Sfatul omniprezent: CITITI ETICHETA!

Cel mai bun sfat care se poate da este sa se cumpere produsele de acolo unde exista claritate cu privire la controale, fiind indicata pe eticheta. Apoi se recomanda furnizori de incredere, tinand seama de faptul ca cu cat lantul este mai scurt cu atat sunt mai putine tratarile. Cu alte cuvinte, alegeti produse cultivate local!

in plus, consumatorul trebuie sa se informeze cu privire la caracteristicile fiecarei vegetale si sa nu se astepte la lucruri care nu exista in natura: capsunile si ciresele dureaza cateva zile in timp ce portocalele si merele cateva saptamani, recomanda Hrobat.

0 grade Celsius si 48 de ore

Totodata, specialistul a atras atentia ca fructele si legumele trebuie spalate la temperaturi apropiate de 0 grade Celsius si consumate ulterior in termen de 48 de ore.

Citește și

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.