5 decembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăSANATATEFructele si legumele pot reduce riscul de accident vascular cerebral

Fructele si legumele pot reduce riscul de accident vascular cerebral

Consumul regulat de fructe si legume poate reduce riscul aparitiei unui accident vascular cerebral, potrivit unui studiu desfasurat la nivel mondial. Riscul de a suferi un astfel de accident scade cu 32%pentru fiecare 200 de grame de fructe consumate zilnic si cu 11% pentru fiecare 200 de grame de legume consumate zilnic.

“Imbunatatirea dietei si a stilului de viata este critica pentru prevenirea accidentului vascular cerebral sau a atacului de cord la nivelul intregii populatii”, afirma dr. Yan Qu, cel care a condus studiul, directorul sectiei de terapie intensiva al unuia din cele mai mari unitati spitalicesti din China. “In mod deosebit, o dieta bogata in fructe si legume este recomandata datorita faptului ca acopera necesarul de micronutrienti, macronutrienti si fibre, fara a adauga un surplus de calorii care sa trebuiasca arse”, completeaza medicul.

Accidentul vascular cerebral este pe locul al patrulea in nefericitul “top” al cauzelor decesului in randul americanilor, iar in China este pe primul loc. De asemenea, acest tip de accident este o cauza majora a dizabilitatilor, in randul intregii populatii.

Incurajarea consumului a pana la 600 de grame de fructe si legume pe zi pe cap de locuitor poate reduce rata atacului ischemic global cu 19 procente, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Raportul care a centralizat rezultatele a peste 20 de studii desfasurate in ultimii 19 ani a scos la iveala informatii reprezentative despre 760 de mii de persoane din Europa, SUA si Asia.

Citeste si:  Ce se intampla cu corpul tau cand mananci mai multe fibre

Scaderea riscului in cazul accidentelor ischemice sau hemoragice este diferita in functie de sex si varsta, insa nu s-a putut demonstra legatura directa, pe categorii, intre consumul de fructe si legume proaspete si aceste afectiuni. S-a demonstrat ca legatura exista, insa nu si modul in care functioneaza.

Consumul de fructe si legume a fost asociat si cu scaderea tensiunii arteriale, functionarea vaselor de sange, dar s-au demonstrat si efectele benefice asupra prcetului de grasime din organism, greutate, colesterol sau inflamatii, potrivit autorilor raportului.

Un adult trebuie sa consume patru-cinci portii de fructe si legume pe zi, potrivit American Heart Association.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: