19 mai , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEEfecte bizare ale stresului asupra organismului. Incredibil ce patesti!

Efecte bizare ale stresului asupra organismului. Incredibil ce patesti!

Stresul are efecte bizare asupra organismului, de la micsorarea inaltimii, dar si a creierului pana la dureri de stomac si mancarimi pe piele.

Stresul micsoreaza inaltimea

Un om pierde, in medie, 1% din inaltimea sa de dimineata pana seara, cand se culca. Un studiu elvetian arata, insa, ca reducerea inaltimii este mai accentuata in zilele de munca, pe fondul stresului, decat in zilele libere.

Tiuitul din urechi, cauzat de stress

Acelasi studiu arata ca 39% din barbati sunt mai predispusi la probleme de auz, precum tiuitul in urechi, atunci cand se confrunta cu stresul schimbarii locului de munca. De vina sunt hormonii de anxietate secretati excesiv pe fond de stres, care afecteaza stimularea din receptorilor din cochilia urechii.

Stresul si mancarimile de piele

Stresul excesiv la locul de munca favorizeaza declansarea unor activitati bizare in acea parte a creierului care este responsabila cu „controlul mancarimii”. Din acest motiv, multe persoane stresate sufera de mancarimi de piele care nu prezinta alte cauze in afara stresului.

Stresul micsoreaza creierul

Potrivit unui studiu efectuat la reputata Universitate Yale (SUA), stresul influenteaza un grup de proteine care, in consecinta, incetineste si chiar blocheaza, in anumite cazuri, capacitatea creierului de a crea noi sinapse, acele „micro-legaturi” care conecteaza neuronii intre ei si care inlesnesc transmiterea mesajelor la nivel cerebral. Acest efect bizar, dar si periculos duce la scaderea mase cerebrale, la micsorarea creierului, mai cu seama la niveul cortexului prefrontal, regiune care coordoneaza capacitatea noastra de a lua decizii.

Citeste si:  Beneficiile pentru sanatate ale sparanghelului de mare

Stresul da dureri de stomac

Bacteriile „bune” din flora intestinala au de suferit din cauza cortizolului, hormon secretat in exces pe fond de stres, care duce la iritarea peretilor stomacului si chiar la declansarea senzatiei de greata.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: