10 septembrie , 2024

Ultimele articole

AcasăDIETEDiferenta dintre glucoza si fructoza. Iata de ce sunt dulciurile dulci!

Diferenta dintre glucoza si fructoza. Iata de ce sunt dulciurile dulci!

Inrolare trafic.ro

Pui mai putine lingurite de zahar in cafeaua sau in ceaiul de dimineata, incercand astfel sa reduci aportul zilnic. Totusi, o mare cantitate de zaharurile o obtii din dulciuri concentrate industriale.

Zaharurile, cunoscute si sub forma de glucide, sunt esentiale pentru organism. In regimul alimentar de zi cu zi, intre 50% si 60% din necesarul de calorii ar trebui sa provina din glucide sau zaharuri. Dar nu de orice fel!

Exista mai multe tipuri de zaharuri in alimente, principalele fiind fructoza si glucoza. Nutritionistii avertizeaza, insa, ca ele sunt prezente in prajituri, sucuri, produse de patiserie, paine, dar si in sosuri, conserve si chiar muraturi. Pe alta parte, in acelasi aliment, poti gasi mai multe forme de zaharuri, care sunt ascunse pe etichetele produselor sub denumiri diverse.

Marea diferenta consta in indicele glicemic
Practic, cele doua sunt oze, adica sunt zaharuri simple. Sunt doi frati gemeni din punct de vedere chimic.

Tocmai aceasta mica diferenta de pozitionare a atomilor determina efecte fiziologie dramatice asupra metabolismului nostru. Fructoza, cu un indice glicemic de doar 19, nu are nevoie de insula ca sa poata fi asimilata, in schimb glucoza are nevoie de insulina, motiv pentru care are indicele glicemic 100. Dar asta nu inseamna ca e buna niciuna, nici alta.

Problema este in felul urmator.
Daca luam glucoza si fructoza din fructe si legume sunt bune pentru ca intotdeauna se afla in prezenta altor glucide, inclusiv a celor insolubile si nedigerabile de tipul fibrelor alimentare. Aceasta potoleste foarte mult ghidusia fructozei si a glucozei. Cea din urma se asimileaza imediat, creste de indata nivelul ei din sange iar pancreasul este fortat ca intr-un timp foarte scurt sa produca insulina. Ulterior intram in hipoglicemie, iar astfel traim intr-o perpetua hiper-hipo-glicemie, ceea ce duce la imbolnavire sigura: diabet de rezistenta la insulina si diabet zaharat de tip, boli cardiovasculare si neurodegenerative. Cam ce vedem astazi in tabloul bolilor.

Citeste si:  Ce mananca Kate Middleton in fiecare zi. Alimentul care nu lipseste din dieta Ducesei de Cambridge

Natural versus industrial
Aportul de fructoza si glucoza este obtinut aproape in totalitate pe cale industriala, nu din fructe si legume. Daca ar fi obtinute doar pe cale naturala, sunt sanatoase pentru ca nu se gasesc impreuna iar indexul glicemic al glucozei nu mai este 100.

Glucoza din mar nu prezinta pericol dar cea din sucuri, din prajituri ridica mari probleme. In mar, ea se gaseste impreuna cu pectine si cu alte fibre si iar index ei glicemic scade. Fructoza desi are indexul glicemic 19 nu inseamna neaparat ca e mai buna. Nu are nevoie de insulina pentru procesarea ei, dar odata ajunsa in ficat fructoza este transformata in glucoza.

Fructoza libera, care nu provine din fructe, cum este cea industriala, obtinuta din amidon de porumb (siropul de porumb). Aceasta este mult mai ieftina pentru ca exista culturi mari de porumb, in timp ce zaharoza obtinua din trestie sau din sfecla de zahar este mult mai scumpa. Zaharoza este un pic mai buna decat astea doua, daca nu se face exces (mai mult de 40 de grame pe zi).

Cea mai buna preventie: Cititi eticheta produsului!
Toate alimentele noastre astazi contin fie glucoza, numita si dextroza sau sirop de glucoza, fie fructoza, adica sirop de porumb. Acestea nu sunt sanatoase, de la sucuri, la prajituri, pateuri, paine, chiar si in conserve si muraturi, mustar, sosuri. Daca cititi etichetele o sa va ingroziti pentru ca nu mai exista aproape nimic fara sirop de porumb sau dextroza.

Citeste si:  Exista sau nu detox? Mesajul unui medic a starnit isterie pe internet: ”E un marketing care ia mintile multora!”

Recomandarea este sa cititi cu atentie etichetele si sa mancam cantitativ moderat. Astfel vom evita excesul de aceste zaharuri simple industriale care sunt o cauza a bolilor civilizatiei moderne. Hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, diabet de tip II, diferite forme de cancer, inclusiv afectiuni neurodegenerative precum Parkinson. Toate iti gasesc cauzele in supraponderalitate, obezitate, sindrom metabolic, aduse la randul lor de calorii excendetare goale obtinute din fructoza si glucoza industriale.

Stiai ca…
Daca am baut un litru de suc, corpul nostru a primit deja 100 de grame de zaharuri simple, deci mult prea mult decat are nevoie.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: