Ai observat, recent, că nu prea te mai plictisești? Ne asumăm riscul că ceea ce urmează să scriem va suna demodat, dar, poate de vină e telefonul. Știai că plictiseala e sănătoasă?
Ce este plictiseala? Când erai copil, cu siguranță ai făcut cunoștință, la un moment dat, cu ea. Acel sentiment că nu ai nimic de făcut și nici nu prea ai chef sau idei să faci ceva a fost unul cu care ai crescut. Undeva de prin 2015 încoace, parcă nu prea te-ai mai plictisit. Când apare plictiseala, hop! Scoți telefonul cu jocuri si sloturi la cazinouri online, după care dai un scroll pe social media și pierzi câteva ore în șir inopinat râzând la reel-uri cu pisici.
Te-ai plictisit deja de articol?
Știai că mulți adulți nu se mai pot concentra din cauza reels-urilor? Conținutul de tip short-form cum sunt reels-urile îți mănâncă treptat din capacitatea ta de a-ți menține atenția.
De ce nu ne mai plictisim? Cum telefonul a umplut mintea noastră cu un vid
Motivul pentru care nu te plictisești nu este din cauză că te joci pe telefon – depinde ce te joci. De exemplu, ai aici un site cu jocuri de cazino. Dacă ar fi vorba despre șah, ar fi altceva. În orice caz, nu jocurile sunt marea problemă, ci social media, așa cum am zis.
- Telefonul îți ține de urât constant și ai acces mereu la el.
- Videourile scurte îți țin mintea ocupată.
- Din cauză că atenția îți este mereu captată de videouri, nu te mai gândești la nimic.
Poate sună bine să nu te gândești la nimic. În unele zile grele, după o zi anapoda la serviciu, gânditul e fix ultimul lucru la care vrei să te… gândești. Nu spunem că trebuie să filosofezi sau să te gândești la problemele lumii, însă ne referim la ceva mai uman: să creezi ceva.
Beneficiile plictiselii: social media pune piedică creativității
Îți place să scrii? Să desenezi, să scrii jurnale, să compui muzică, să dansezi sau ai un hobby creativ? Mulți dintre noi își procesează sentimentele prin artă. Chiar dacă nu te consideri pictor sau scriitor profesionist, cert este că arta îți creează un spațiu psihic de a-ți procesa gândurile și de a-ți exterioriza trăirile, chiar dacă nu împărtășești creațiile tale cu cineva.
Aici, nu este vorba de calitatea artei, ci existența ei în sine. Actul de a crea ceva este o modalitate înceată de a obține întocmai dopamina pe care o obții dând scroll pe social media. Deci, fiecare zi pierdută în scrolling înseamnă moartea unei idei ce nu va căpăta aripi.
De ce este plictiseala bună pentru tine?
- Stimulează creativitatea.
- Îmbunătățește concentrarea.
- Reduce stresul.
- Încurajează autoreflecția/meditația.
- Impulsionează explorarea lumii înconjurătoare.
Dacă-ți lași mintea să hoinărească și nu te repezi la telefon de fiecare dată când te plictisești, vei ieși în câștig. Practic, plictiseala e o unealtă prin care ne putem îmbunătăți sinele, însă sentimentul incomod este motivul pentru care este evitată. Data viitoare când te plictisești, încearcă să rămâi plictisit(ă)!