Patlagina este o planta care poate creste oriunde in lume: Africa, Asia, Europa, America si Noua Zeelanda.
Frunzele sale sunt plate, ovale si cu tulpina scurta. Ii poate rasari o floare fara frunze pe timp de vara sau toamna.
Patlagina a fost folosita timp de mii de ani in variate tratamente datorita proprietatilor sale medicale. Contine cantitati considerante de Vitamina K, calciu si beta caroten.
Aceasta planta contine o multitudine de proprietati, cum ar fi cele anti-inflamatorii, expectorante, anti-histaminice etc.
Frunzele de patlagina pot fi consumate crude sau in salate. Proprietatile lor anti-inflamatorii calmeaza durerea si mancarimea cauzata de probleme de piele, eruptiilor cutanate, muscaturile de insecta si durerile minore. De asemenea, le poti folosi pentru a prepara siropuri, tincturi sau ceaiuri.
Aceasta planta minune poate fi folosita in diverse scopuri. „Patlagina poate trata orice, de la probleme digestive la dificultati menstruale, pana la majoritatea problemor de piele si chiar artrita.”
Frunzele acestei plante sunt bogate in Vitamina C care imbunatateste sistemul imunitar. Mai mult, contin vitamina A care protejeaza sanatatea ochilor si a muschilor acestora, prevenind orbirea.
Aceasta planta versatila poate fi folosita pentru mentinerea sanatatii generale. Poate fi adaugata in salate, cartofi si multe alte retete.
Reteta de ceai de patlagina:
– o lingura de patlagina proaspata sau uscata
– o cana de apa fiarta
– o lingurita de miere (optional)
Instructiuni:
Adauga patlagina intreaga, semintele, radacinile si frunzele in apa fiarta. Ar trebui sa o lasi la fiert 10 min apoi sa o strecori. Daca preferi ceaiul dulce adauga o lingurita de miere.