15 octombrie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATECum te poate ucide stresul la munca

Cum te poate ucide stresul la munca

Inrolare trafic.ro

Se stie deja ca stresul dauneaza bunei functionari a organismului, dar ca cel generat de locul de munca ar putea ucide este o descoperire noua!

Potrivit unui studiu recent, stresul de la munca dezechilibreaza procesarea normala a grasimilor din organism, fapt ce poate avea consecinte grave.

 

Un job stresant altereaza modul in care organismul gestioneaza grasimile, fapt ce duce la cresterea colesterolului si la aparitia bolilor de inima mortale.

 

Oamenii de stiinta avertizeaza, de ani buni, ca stresul emotional este asociat cu un risc crescut de boli cardiovasculare, aparute si pe fondul unor obiceiuri proaste precum fumatul, alimentatia nepotrivita si un stil de viata prea sedentar.

 

Dar un studiu efectuat recent arata ca stresul poate declansa dislipidemia, o afectiune care altereaza nivelurile de grasime si lipoproteine din sange. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii de la Spitalul Victoria din Malaga si cei de la Universitatea Santiago de Compostela, ambele din Spania. Ei au analizat relatia dintre jobul stresant si mai multi parametri care indica modul in care grasimile sunt procesate metabolic in organism.

 

Desoperirile lor au fost publicate in revista de specialitate “Scandinavian Journal of Public Health”, la studiu participand ca voluntari peste 90.000 de angajati.

 

“Angajatii care au declarat ca intampina dificultati la locul de munca pe parcursul a 12 luni au prezentat un risc mai mare de dislipidemie”, a spus Carlos Catalina, psiholog si expert in gestionarea stresului asociat cu munca.

 

Citeste si:  Efecte secundare crunte ale conservantilor din alimente

Dislipidemia se manifesta printr-o crestere semnificativa a colesterolului “rau” LDL si a trigliceridelor din sange si, concomitent, cu scaderea colesterolului “bun” HDL din sange. Muncitorii voluntari la studiu care au trecut prin perioade stresante la serviciu au prezentat niveluri anormal de ridicate de colesterol “rau” si anormal de scazute in cazul colesterolului “bun”. In consecinta, acestea prezentau mai multe riscuri de a avea artere blocate de grasimi.

 

Bolile cardiovasculate, infarctul miocardic si atacul vascular-cerebral, se numara printre principalele cauze deces in lume, iar majoritatea problemelor de inima si de circulatie sunt asociate cu nivelul crescut de colesterol “rau” LDL in sange, printre altele.

 

In opinia doctorului Carlos Catalina, o explicatie plauzibila a consecintelor negative pe care le are stresul de la munca asupra sanatatii vizeaza faptul ca stresul, de regula, altereaza capacitatea organismului de a procesa si elimina excesul de colesterol. Totodata, stresul poate declansa un numar semnificativ de procese inflamatorii care duc, la randul lor, la cresterea colesterolului. Pe de alta parte, stresul incurajeaza organismul sa produca mai multa energie, dar aceasta vine tot sub forma grasimilor si a glucozei din sange.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: