12 iunie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATECancerul pulmonar, „un ucigaș tăcut”: simptomele bolii care ucide un român la...

Cancerul pulmonar, „un ucigaș tăcut”: simptomele bolii care ucide un român la fiecare 16 minute

Inrolare trafic.ro

La fiecare 16 minute, un român moare de cancer pulmonar, aproximativ 10.000 de cazuri noi fiind înregistrate în fiecare an.

Mai mult, mulți dintre românii suferinzi de cancer la plămâni află de existența bolii în stadiul 4, foarte avansat, când șansele de supraviețuire sunt minime, se arată într-un studiu GfK Onco Monitor.

Înainte de răspândirea viciului de a fuma, cazurile de cancer la plămâni erau rare. Astăzi, fumatul este „vinovat” pentru moartea a nouă din zece pacienți bolnavi de cancer pulmonar.

Țigările nu doar că sunt pline de substanțe cancerigene, ci dispun și de capacitatea de a „dezarma” sistemul natural de protecția a sistemului pulmonar. Cilia bronhiilor, micile ramuri ale sistemului respirator, au rolul de a proteja plămânii de toxine, de bacterii, de viruși. Însă, fumatul obstrucționează activitatea acestor structuri, fapt care facilitează rapidă acumulare a toxinelor în plămâni.

Simptomele cancerului pulmonar

Din păcate, cancerul pulmonar este un „ucigaș tăcut”. Abia în stadiile avansate apar simptome cu adevărat tulburătoare care ar determina pe oricine să se ducă la medic. Între timp, principalele simptome sunt prezența tusei care nu dispare, dureri în piept, mai ales la inspirații adânci, respirație îngreunată și întretăiată, oboseală continuă care se tot accentuează, pneumonii sau bronșite repetate, precum și tuse flegmatică însângerată.

Citeste si:  Iata de ce apare mirosul neplacut al corpului si cum sa scapi de el instantaneu

De altfel, mortalitatea ridicată a suferinzilor de cancer pulmonar este generată și de faptul că diagnosticarea este, adesea, tardivă, simptomele acestui tip de cancer fiind, deseori, confundate cu cele ale unei răceli.

Biopsia pulmonară este efectuată abia când pe radiografia pulmonară apar formațiuni celulare suspecte, iar acest lucru echivalează cu un cancer în stadiu mai avansat.

Tipuri de cancer pulmonar

Există două tipuri de cancer la plămâni. Unul constă în celule canceroase de mici dimensiuni. Aceasta formă este agresivă căci dimensiunile mici permit răspândirea celulelor către alte organe din corp.

Însă forma de cancer cel mai des întâlnită este cea cu celule canceroase mai mari, care se dezvoltă mai lent, acestea fiind prezente în 85% din cancerele la plămâni.

Șansele de a supraviețui cinci ani de la diagnosticare variază între 4% și 54%, în funcție de stadiul de avansare a bolii în momentul depistării cancerului pulmonar.

Deși fumatul activ este principalul factor generator al cancerului pulmonar, acesta nu este singurul. Persoanele care fumează pasiv, așadar trăiesc în proximitate de un fumător sau într-un mediu în care se fumează, de regulă, prezintă un risc cu 20-30% mai mare de a dezvolta cancer decât persoanele care sunt ferite total de fumul toxic.

Poluarea aerului este un alt factor. Experții susțin că poluarea aerului acționează aproape la fel ca fumatul pasiv, la nivel mondial aceasta fiind responsabilă de aproximativ 223.000 decese survenite pe fondul cancerului pulmonar cauzat de poluare.

Citeste si:  10 simptome nestiute ale cancerului

Mai contează și istoricul familial în ceea ce privește sănătate. Persoanele care au rude de sânge care au suferit de cancer la plămâni prezintă riscuri mai mari de a suferi la rândul lor de această boală decât cele care nu au niciun astfel de caz în familie. Totodată, oamenii care beau apă cu conținut ridicat de arsenic prezintă, la rândul lor, un risc crescut de apariție a bolii.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: