31 mai , 2023
AcasăSANATATECum scade riscul de cancer spalatul corect pe dinti! Vei ramane uimit!

Cum scade riscul de cancer spalatul corect pe dinti! Vei ramane uimit!

Igiena dentara este esentiala pentru sanatatea intregului organism, nu doar pentru cea a cavitatii bucale.

Mai mult, spalatul pe dinti, efectuat corect, poate scadea semnificativ riscul de aparitie al cancerului.

 

Stiati ca Michael Douglas nu a facut cancer de gat din cauza fumatului sau a alcoolului, ci din cauza virusului papiloma uman (HPV)? Specialistii in oncologie au descoperit ca acest virus gasit responsabil pentru multe cazuri de cancer de col uterin este la fel de periculos pentru gat pe cat este pentru organele intime ale femeii. Cu alte cuvinte, poti face cancer in gat daca contractezi HPV facand sex oral. Mai mult, Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA a stabilit ca 60% din cazurile de cancer orofaringian (gat, limba si amigdale) sunt cauzate de virusul papiloma uman.

 

Insa exista o cale prin care poti reduce riscul aparitiei acestui tip de cancer: spalatul corect al dintilor. De altfel, persoanele care au o igiena dentara proasta prezinta riscuri de 56% mai mari de infectare cu HPV decat cele care au o cavitate bucala ingrijita corespunzator: asta inseamna atat spalat pe dinti regulat, temeinic, cat si folosirea apei de gura si a atei dentare, dar si o vizita cel putin anuala la dentist.

 

Nedescoperit si, implicit, netratat, virusului papiloma uman poate cauza atat cancer de col uterin – cea mai cunoscuta forma a bolii, cat si forme de cancer mai putin mediatizate, precum cel de anus, de penis, de vulva si de vagin, dar si cancer la nivelul cavitatii bucale si a gatului, cat si la nivelul creierului.

 

Astfel ca, dincolo de riscurile prezentate de HPV la nivelul organelor genitale ale femeilor, dar si ale barbatilor, exista si riscul aparitiei cancerului orofaringian. Daca posibilei contractari a virusului se mai adauga si fumatul sau consumul de alcool, riscul creste si mai mult. Insa, pentru a-l reduce, oamenii de stiinta au descoperit ca spalatul pe dinti de trei-patru ori pe zi poate scadea acest risc semnificativ.

 

Citește și

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.