Cum recunoști un mincinos și ce-l trădează pe mincinos? Cum pot să-mi dau seama când cineva spune minciuni și ascunde adevărul? Care este semnul clar al minciunii?
Cu toții ne-am pus aceste întrebări cel puțin o dată de-a lungul vieții. Fiecare am încercat să găsim un răspuns mulțumitor, un indiciu clar și indubitabil care să ne ajute să distingem miunciuna de adevăr.
Cinci sfaturi ca sa detectezi ce minciuni spune un mincinos
Fizionomiștii, care se ocupă cu studiul expresiilor și micro-expresiilor faciale, ne oferă câteva indicii valoroase, care însă trebuie analizate în contextul social specific. Psihologii, la rândul lor, dau și ei câteva sfaturi prețioase. Am rezumat cinci sfaturi utile pentru cei care vor să detecteze cât mai rapid ce minciuni spune un mincinos:
1. Fă astfel încât tu să vorbeșt mai puțin și să asculți mai mult. Un mincinos va vorbi mai repede și mai tare și, în plus, probabil că tonul vocii va suna diferit decât de obicei. 2. Fii atent la felul în care spune “nu”. Un mincinos spune “nu” și se uită în altă direcție, închide ochii, ezită sau accentuează foarte mult cuvântul. 3. Mincinoșii evită contactul vizual. Când cineva te minte, va prefera să nu te privească în ochi. 4. Un alt semn este evitarea răspunsului. Când cineva nu vrea să spună adevărul, probabil va încerca să tragă de timp și să vorbească despre altceva, sperând că-ți va abate atenția.
Persoana cu care vorbești își atinge foarte des nasul?
Atunci este posibil să te mintă. Psihologii au constatat că acest gest se întâlnește foarte frecvent în cazul persoanelor care spun minciuni.
Ar mai trebui adaugat ceva. Minciuna este o solutie sociala. Nu putem spune mereu doar adeverul, pentru ca unele dintre minciuni ofara solutii de copromis, anumeaza conflicte și dispute, împacă, salveaza aparențe de care avem fiecare în parte nevoie.