9 septembrie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATECe spune sexul despre creierul tau

Ce spune sexul despre creierul tau

Inrolare trafic.ro

Sexul determina, intr-o masura covarsitoare, functionarea creierului fiecaruia dintre noi.

Acest lucru explica de ce femeile sunt mai predispuse depresiei si dementei, in timp ce barbatii prezinta un risc mai mare de a sugeri de boli neurologice, precum Parkinson.

 

Una dintre marile enigme ale medicinei este cum influenteaza sexul creierul uman. Studiile medicale au stabilit ca creierul cantareste, in medie, 1,36 de kilograme, adica 2% din greutatea totala a unui om. Creierul consuma aproximativ 20% din energia corpului, mai mult decat oricare alt organ, dar si 20% din aportul zilnic de oxigen.

 

Dincolo de stilul de viata si predispozitiile la boli care determina starea de sanatate a individului, creierul este influentat si de sexul fiecaruia. Iata de ce femeile sunt mai predispuse sa sufere de depresie si de dementa, in timp ce afectiunile neurologice afecteaza, mai frecvent, barbatii!

 

“Din ce in ce mai multe studii atesta faptul ca creierul barbatului si al femeii functioneaza mult mai diferit decat credeam in trecut”, spune neuropsihiatrul Louann Brizendine, autor al cartii “Tha Female Brain And The Male Brain”.

Iata cum se diferentiaza creierul uman in functie de sex!

 

Barbatii au creierul mai mare, dar mai putin activ

 

In medie, creierul barbatesc este cu 8 pana la 10% mai mare decat cel feminin, fapt deloc surprinzator caci barbatii sunt, de regula, mai mari proportional decat femeile. Dar studii recente arata ca portiuni ale creierului difera in marime in functie de sex. O cercetare efectuata la Universitatea Harvard arata ca lobul frontal, care guverneaza modul in care luam decizii si rezolvam probleme, este mai mare, ca proportie, la femei decat la barbati.

 

La barbati, cortexul parietal al creierului, cel responsabil de perceptia in spatiu si de instinctul de lupta, este mai mare decat cel al femeilor. Din acest motiv barbatii se orienteaza mai bine in spatiu si simt mai repede pericolul decat femeile, sustin oamenii de stiinta

 

Insa exista o diferenta considerabila in ceea ce priveste activitatea cerebrala. “Creierul femeii nu se odihneste niciodata, spre deosebire de cel al barbatului. O femeie este vesnic in alterta”, explica neuropsihiatrul britanic Anne Moir. Faptul se trage din evolutia umana: “Femeile aveau mereu o mai mare responsabilitate de a avea grija de copii, motiv pentru care erau vesnic in alerta.”

 

Citeste si:  Beneficiile nestiute ale ananasului. Ce se intampla daca mananci constant

Neurocercetatorul american Daniel Amen a scanat 26.000 de creiere si a constatat ca activitatea cerebrala a femeii este mai mare decat a barbatilor, fapt dovedit si de fluxul sangvin crescut. Dar mai activ nu inseamna neaparat mai bun, atrage atentia Amen. “Femeile au creierul mai ocupat, mai agitat, in timp ce barbatii au creierul mai linistit. Tiparul nu inseamna, insa, ca unul e mai bun decat celalalt, ci doar ca functioneaza diferit”, explica neurocercetatorul Daniel Amen.

 

Femeile sunt mai sensibile la atingere si la durere decat barbatii

 

“Mecanismele durerii in creierul uman difera de la femei la barbati din cauza hormonilor sexuali”, a explicat Nick Losseff, neurolog la Spitalul National de Neurologie si Neurochirurgie din Londra.

 

Femeile proceseaza diferit durerea fata de barbati, au arata scanarile creierului efectuate de Qasim Aziz, profesor de neurogastroenterologie la Scoala de Medicina si Stomatologie din Londra. Acest lucru influenteaza felul in care ne raportam la durere. Spre exemplu, se stie ca afectiuni cronice precum sindromul colonului iritabil este mai des intalnit la femei. Faptul ca femeile sunt mai sensibile la durere se manifesta prin faptul ca sufera mai des de afectiuni manifestate prin disconfort.

 

Gradul crescut de excitare a creierului feminin cauzeaza migrene

 

Se stie ca femeile sufera mai des de migrene decat barbatii, iar explicatia medicala consta in fluctuatiile hormonale mai mari existente in corpul feminin. Insa, dincolo de acest fapt, sensibilitatea crescuta a creierului femeii face sa reactioneze mai rapid la durere, motiv pentru care sufera mai des de migrene.

 

Doctorul Andrew Charles, director al Programului pentru cercetarea durerilor de cap si tratament de la Universitatea California, explica: “Creierul feminin este, intrinsec, mai usor excitabil decat cel masculin, motiv pentru care apar mai des migrenele”.

 

Dementa si depresia, mai frecvente la femei

 

 

“Femeile au o memorie mai buna decat cea a barbatilor si tind sa-si aminteasca, pe termen lung, mai multe lucruri”, spune doctorul Daniel Amen, care a descoperit ca activitatea cerebrala din zona hipocampusului, responsabila cu memoria, este mai activa la femei decat la barbati.

 

Citeste si:  6 exercitii care iti vor imbunatati performantele de alergator

Insa, pe termen lung, acest fapt nu ajuta femeile in fata riscului de dementa. Pana la varsta de 75 de ani, 7% din femei sufera de o forma de dementa, comparativ cu 5% din barbati. In randul bolnavilor de Alzheimer, degenerarea cognitiva este mai accelerata la femei decat la barbati. Totodata, statistic, 25% mai multe femei mor de Alzheimer, comparativ cu procentul bolnavilor masculi.

 

Oamenii de stiinta sustine ca aceasta problema survine pe fond hormonal, fiind influentata de modul in care estrogenul si testosteronul afecteaza creierul.

 

Totodata, femeile sunt de doua ori mai predispuse sa sufere de un episod depresiv major in viata, fata de barbati, tot pe fondul fluctuatiilor hormnale.

 

La maturitate, femeile prezinta un risc de doua ori mai mare sa sufere de depresie, in timp ce barbatii sunt de doua ori mai predispusi la schizofrenie. Mai mult de atat, simptomele schizofreniei la barbati sunt mai severe decat la femei, acestea din urma reactionand mai bine la tratamentul cu medicamente antipsihotice. “Evolutia bolii tinde sa fie mai favorabile pentru femeii decat pentru barbati. Femeile reactioneaza mai bine si mai repede la medicamentatia antipsihotica pentru ca aceasta interactioneaza bine cu hormonul feminin estrogen”, explica profesorul Laws.

 

Barbatii, mai eficienti in multitasking

 

Exista un cliseu care spune ca barbatii pot face doua lucruri in acelasi timp, comparativ cu femeile. Cliseul mai are putin si se transforma intr-un adevar medical. Exista studii care arata ca ambele sexe pot face multitasking, adica mai multe activitati in acelasi timp, dar tot mai multe arata ca barbatii sunt mai eficienti in activitatile desfasurate concomitent. Pe de alta parte, depinde si de natura activitatii. Femeile sunt mai eficiente in a face mai multe lucruri in casa, in timp ce barbatii sunt eficaci in afara gospodariei.

 

Cu toate acestea, data fiind natura diferita a activitatilor, “nu exista inca dovezi irefutabile care sa indice nivelul de eficienta in a face mai multe treburi deodata pentru cele doua sexe”, explica psihologul Genevieve von Lob, de la City Psychology Group din Londra.

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: