Au mai ramas doar cateva zile pana cand mii de romani vor sarbatori, prin repaos, ziua de 1 Mai si vor incinge gratarele pe care vor sfarai mici, motiv pentru care iti propunem sa descoperi de unde isi are originile aceasta traditie.
De pe masa oricarui roman, de 1 Mai, nu lipsesc micii si berea, iar sarbatorirea zilei de 1 Mai isi are originile, fara doar si poate, in Masacrul de la Hymarket, 4 Mai, 1886, Chicago.
O demonstratie initial pasnica a muncitorilor pentru ziua de munca de opt ore s-a incheiat tragic prin atacarea politiei cu o bomba artizanala. Au fost ucisi 7 dintre ei si peste 60 raniti. A urmat un schimb de focuri intre demonstranti si politie.
De cealalta parte, insa, istoricul american Timothy Messer-Kruse specializat in istoria relatiilor de munca a publicat in 2011 o lucrare in care afirma ca atacul petrecut a fost regizat de organizatiile anarhiste. In Australia, Elvetia si SUA ziua de 1 Mai nu este zi libera. Labor Day este sarbatorita in SUA in prima zi de Luni din Septembrie.
De asemenea, de 1 Mai, la sate, fiecare gospodar obisnuieste sa-si impodobeasca portile cu ramuri verzi pentru bunastare, iar in functie de regiune, aceastazi este cunoscuta drept Ziua Pelinului, Ziua Betivului, Maiul, Baui sau Paui.
Ba mai mult, o alta traditie populara spune ca in aceasta zi nu se pune mana pe coarnele boilor si nu se injuga, deoarece se crede ca animalele vor muri.