De multe ori, in cazul femeilor insarcinate peste 35 de ani, medicii recomanda amniocenteza, daca analizele dublu testului nu ies asa cum se asteapta viitoarea mamica. Ialul de mai jos in ce consta amniocenteza si ce boli poate depista.
Amniocenteza este o procedura de diagnostic care poate fi folosita pentru a detecta precoce in timpul sarcinii anumite malformatii si, mai tarziu, pentru a evalua maturitatea fatului. Amniocenteza implica introducerea unui ac in interiorul uterului si extragerea unei mici cantitati de lichid amniotic. In timpul acestei proceduri se folosesc ultrasunetele pentru a identifica cu exactitate localizarea fatului si a placentei, astfel incat examinatorul sa stie unde sa introduca acul. Examenul de laborator al celulelor din lichid (un proces care poate dura 2-3 saptamani) poate detecta prezenta unui numar de defecte genetice.
De obicei aceasta analiza este recomandata atunci cand exista suspiciuni ale sindromului Down, o anomalie cromozomiala care produce retard mintal si malformatii fizice. Amniocenteza mai poate fi folosita si pentru a detecta defectele de tub neural si boli precum siclemia si boala Tay- Sachs.