Aproximativ 70-80% din bebelusi pot dormi neintorsi o noapte intreaga abia dupa primele noua luni de viata, sustin specialistii de la National Sleep Foundation din SUA.
Cuprins
Dar cand este ora 03.00 dimineata si cel mic pur si simplu nu vrea sa adoarma iar tu te ingrozesti ca mai ai doar trei ore de somn pe care ai putea sa le prinzi, este firesc ca statisticile sa nu te incalzeaza cu nimic.
Ca sa nu astepti noua luni pentru a avea intr-un final un somn odihnitor, iata cateva metode care chiar iti pot ajuta copilul sa adoarma, potrivit ivillage.com.
Starea ta de spirit si rutina lui
Nimeni nu se asteapta sa fii senina dupa mai mult de nopti nedormite bine, dar gandeste-te atunci cand iti plange bebelusul in brate ca tu ii transmiti starea ta si clar nu mai ai nevoie ca el sa fie si mai agitat. Trebuie sa fii constienta ca, desi copiii nou-nascuti dorm intre 15 si 18 ore pe zi, acestea sunt impartite in patru pana la sapte reprize de somn, in conditiile in care tu ai sase-sapte, hai opt ore (daca esti norocoasa), legate cap la cap pentru a te odihni. Pentru a reduce numarul reprizelor dar a le lungi practic, trebuie sa-i creezi cumva o rutina, dar sa te si linistesti atunci cand te tine treaza. Incearca sa scoti din program somnul de pe la 18.00-19.00 pentru ca seara sa adoarma odata cu tine.
6 lucruri pe care viitorii tatici trebuie sa le stie
Sexul oral, remediu pentru greturile de dimineata ale femeilor insarcinate?
Muzica pentru adormit
Cea mai raspandita preconceptie privind somnul micutului este ca acesta doarme mai bine in liniste deplina. Fals, atrage atentia dr. Harvey Karp, autorul cartii The Happiest Baby on the Block. Majoritatea sugarilor prefera zgomotul, si mai ales pe cel de fundal, pentru ca se aseamana cu cel auzit din uterul mamei. Din acest motiv, cumparati un CD cu muzica pentru bebelusi sau chiar ambientala pentru a-i da drumul cand il bagi in patut.
Alaptatul in somn
Unele mame au incercat sa-i alapteze in timp ce micutii dorm. Una dintre mame i-a declarat doctorului Karp ca-si ridica babelusul din patut in jurul orei 23.00 si incepea sa-l alapteze. Din instinct, el se agata de san. Astfel, mamica are mai multe ore la dispozitie pentru somn, pana la urmatorul alaptat. Dr. Karp a recunoscut ca alaptatul in somn functioneaza, dar mai ales la copiii care se trezesc in jurul orei 03.00 pentru a manca. In unele cazuri, e posibil sa nu accepte micutul
Paturica cu miros de mama
In conditiile in care bebelusii nu se nasc cu vederea la capacitati maxime, ei se bazeaza foarte mult pe auz si pe miros. Iar mirosul mamei il recunosc numaidecat. Chit ca tu i-ai aranjat patutul cu atata grija, s-ar putea ca sugarul sa il respinga pentru ca il considera strain. Ca sa accepte sa dorma in culcusul lui, inveleste-te cu paturica lui, ca sa iti ia mirosul. Astfel, micutul va avea un somn mai linistit.