10 septembrie , 2024

Ultimele articole

AcasăMAMICIMituri demontate despre tatal modern

Mituri demontate despre tatal modern

Inrolare trafic.ro

Faptul ca un tata modern lasa munca pe plan secund pentru a ajuta la cresterea copilului sau este un simplu mit. Un studiu arata ca barbatii nu obisnuiesc sa-si neglijeze cariera pentru a fi mai mult timp alaturi de copiii lor.

 

In prezent, mamele care se intorc mai repede la locul de munca dupa nasterea copiilor sunt mai multe numeric decat acum zece ani. Dar faptul ca femeile isi reiau activitatea de munca mai repede nu se datoreaza ajutorului barbatului din casa, ci ajutorului bunicilor, a dadacelor angajate sau a creselor specializate.

 

Ideea ca tatii ajuta mai mult mamele in crestere copiilor este un mit al societatii moderne, demontat de Gideon Burrows, autor al cartii “Men Can Do It! The Real Reason Dads Don’t Do Childcare and What Men and Women Should Do About It”.

Cartea lui Burrows este un semnal de alarma pentru parintii secolului XXI. Lucrarea examineaza barierele ce fac inegala contribuitia mamei si a tatalui la cresterea copilului, dar si factori care ingreuneaza cresterea micutului, precum joburile prost platite ale parintilor sau cele cu program de lucru neflexibil, dar si prejudiciile la locul de munca si conventiile sociale desuete care pun presiune atat de mama, cat si pe tata.

 

Citeste si:  Cand pot fi auzite primele batai de inima ale bebelusului?

Dincolo de toate analizele sale, Gideon Burrows a ajuns la concluzia ca cea mai mare problema in cresterea unui copil este indisponibilitatea tatalui. “Pur si simplu tatii nu vor sa se implice cu adevarat”, a declarat Burrows, pentru “The Independent”.

 

Barbatii vorbesc despre cat de mult isi doresc sa petreaca mai mult timp cu copiii lor, dar nu fac nimic in acest sens. Unul din trei barbati refuza sa-si ia concediu pentru cresterea copilului, desi este legal posibil si in Romania, iar la final de saptamana petrec, oricum, mai putin timp cu micutii lor, grija ajungand tot pe umerii mamelor. O treime din tati refuza sa schimbe scutecele copiilor sau sa le faca baie, a descoperit Burrows.

 

Cei care se implica cu adevarat in cresterea copiilor sunt barbatii care au doi copii. Abia la aparitia celui de-al doilea copil, tatal isi da seama de greutatea sarcinii pentru mama care trebuie sa aiba grija de doi copii, motiv pentru care incepe sa se implice activ si sa imparta responsabilitatile.

 

Gideon Burrows, in varsta de 36 de ani, este unul dintre putinii barbati care a constientizat greutatile prin care trec femeile cu copii, atat din punct de vedere familial, cat si profesional. El a decis sa lase munca pe plan secund atunci cand si-a dat seama ca cariera sotiei sale, producator la BBC Panorama, se ducea usor usor de rapa dupa nasterea primului copil. “Am realizat ce nedreptate imensa sunt nevoite femeile sa infrunte acasa si la locul de munca pentru ca barbatii nu sunt dispusi sa se implice cu adevarat in cresterea copiilor, sa stea cu ei acasa”, a marturisit Burrows.

 

Citeste si:  Schimbarile de dispozitie in timpul sarcinii, un mit sau realitate? Ela Craciun spune totul

El a decis sa scrie cartea “Men Can Do It! The Real Reason Dads Don’t Do Childcare and What Men and Women Should Do About It” dupa ce doctorii i-au descoperit o tumora pe creier, considerand ca “aceasta este poate ultima sansa sa fac auzita aceasta nedreptate”. Burrows s-a documentat pentru cartea sa despre inegalitatile dintre mame si tati implicandu-se in toate activitatile destinate cresterii copilului, de la vizitele la medici si intervievarea pediatrilor, la participarea la sedintele sustinute la crese si la discutii cu psihoterapeuti familiali.

 

Toate discutiile pe care le-a purtat si toate cifrele adunate cu privire la implicarea tatilor in cresterea copiilor l-au facut sa traga o concluzie trista: barbatii nu se angajeaza cu adevarat sa-si creasca proprii copii.

 

 

 

 

 

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: