21 iunie , 2024

Ultimele articole

Anorexia

Inrolare trafic.ro

Anorexia este o tulburare nervoasa de tip alimentar care se manifesta printr-o  printr-o reducere anormala a greutatii corpului. Este cauzata in primul rand de teama de ingrasare si, daca nu este tratata la timp, poate fi fatala.

Persoanele care sufera de anorexie se abtin voluntar pe o perioada indelungata de la mancare sau fac abuz de purgative pentru a elimina tot ce au asimilat. Totodata, pot face abuz de clisme diuretice si pot face exces de exercitii fizice, in prima faza, pentru a scadea in grutate.

VEZI SI

Anorexia, bulimia si ortodexia

Desi boala afecteaza in primul rand tinerele femei, 10 % din cazuri apar la tineri de sex masculin. Persoanele anorexice, in pofioda credintei populare, nu se abtin de la mancare decat in faza incipienta.

Ulterior, isi pierd pofta de mancare ajungand in situatii critice daca boala nu este tratata. Insa, in faza incipienta, bolnavul de anorexie mananca intentionat foarte putin. Ulterior, corpul persoanelor anorexice se adapteaza la acest stil de viata si incepe sa se consume din interior, procentul de cazuri letale ajungand la aproape 10% din cele inregistrate.

In randul tinerilor, anorexia capata din ce in ce mai mult teren. In Marea Britanie de exemplu, din ce in ce mai multi copii de maxim 10 ani, de sex masculin, ajung sa devina anorexici. Unul dintre principalele motive este cultura urbana impusa de societate si mass meedia. Astfel, copiii, influentati de trend-ul vedetelor slabe, tind sa incerce sa se asemene cu ele ajungand astfel in pragul anorexiei. Boala se poate declansa si pe sistem nervos, mai ales in cazul unor traume familiale.

Citeste si:  Nutrientii din alimente care-ti protejeaza creierul

Tratament

Tratamentul pentru anorexie este de obicei indus cu forta. In primul rand, persoana anorexica are nevoie de consiliere psihiatrica pentru a-si da seama ca nu este mai prejos decat nimeni. In a doua faza, incepe perioada de hranire prin care corpul este readus la forma sa normala prin administrare de mancare putin cate putin, uneori intravenos.

Studiile au aratat ca persoanele anorexice, odata ajunse la o greutate normala, isi dau seama de dezechilibrul de care au suiferit si recunosc ca au facut o alegere gresita atunci cand au ales sa nu mai manance.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: