Te-a anuntat doctorul ca ai un nivel ridicat de colesterol? Ei bine, in acest caz a venit vremea sa iti schimbi stilul de viata si dieta.
Chiar si in cazul in care doctorul iti va prescrie un medicament special, alimentatia este extrem de importanta in tratament. Urmatoarele sfaturi te vor ajuta sa menti un regim alimentar sanatos, sa readuci nivelul colesterolului in limitele normale si sa previi orice afectiuni ale inimii cauzate de acesta.
Corpul tau are nevoie de o cantitate mica de colesterol pentru a functiona la parametrii normali. Grasimile saturate si colesterolul din alimente contribuie insa la cresterea asa numitului „colesterol rau”, care mareste considerabil riscul afectiunilor cardiace. Pentru a scadea nivelul acestuia deci, vom incepe cu dieta:
Majoritatea mancam cantitati duble de mancare fata de cele recomandate pentru sanatatea noastra. Acest lucru poate contribui la cresterea greutatii si a nivelului de colesterol. Cea mai simpla metoda de a calcula portiile necesare unei mese este insa cea a palmei. De exemplu, marimea unei bucati de carne de la o masa nu trebuie sa depaseasca marimea propriei palme, cantitatea de fructe necesara trebuie sa fie cat un pumn inchis iar in materie de legume, o masa ar trebui sa incapa in cupa unei palme.
1.Incarca-ti farfuria cu fructe si legume – intre 5 si 9 mese pe zi – pentru a putea scadea nivelul colesterolului. Antioxidantii prezenti in aceste alimente sunt cel mai bun remediu natural. Pe de alta parte, hrana bogata in fructe si legume inseamna in acelasi timp mai putine grasimi si in concluzie, vom scadea si tensiunea arteriala.
2.O dieta sanatoasa pentru inima trebuie sa contina de asemenea cate doua portii de peste pe saptamana. Pestele contine de asemenea putine grasimi saturate. Mai mult, continutul bogat de Omega 3 va ajuta si la scaderea nivelului de trigliceride din sange dar si a colesterolului.
3.Un mic dejun de cereale aduce beneficii unei intregi zile. Pe de o parte cerealele sunt bogate in carbohidrati, pe de alta parte, ele vor mentine senzatia de satietate pentru o perioada mai lunga, riscul unei suprahraniri la a doua masa a zilei fiind mult mai mic.
4.Ai nevoie de o gustare? O mana de samburi de alune te va ajuta sa scazi nivelul colesterolului rau din sange, mentinand intact nivelul celui bun. Ai grija insa, alunele sunt bogate in grasimi mono-nesaturate si calorii deci nu le manca in exces pentru a evita ingrasarea. Asigura-te de asemenea ca nu sunt acoperite de zahar sau ciocolata.
5.Cu totii avem nevoie de grasimi in dieta, acestea ajungand la modul ideal la un procent de 25, 30% din totalul caloriilor zilnice. Conteaza insa tipul grasimilor consumate. Grasimile nesaturate pe care le gasim in canola, masline si uleiurile de floarea soarelui ajuta la scaderea nivelului de colesterol rau ridicandu-l pe cel bun. Chiar si grasimile „bune” sunt bogate in calorii deci mancati-le cu grija.
6.Avem nevoie de carbohidrati dar, unele alimente bogate in acestia sunt mai bune decat altele. Spre exemplu, orezul brun, pastele si fasolea sunt bogate in fibre si nu ridica nivelul zaharurilor. Alti carbohidrati insa, precum cei din painea alba, orezul alb, cresc rapid nivelul de glucoza din sange, rescand riscul de diabet.