13 iunie , 2024

Ultimele articole

AcasăTIMP LIBERZiua Mondială a Apei celebrată la Staţia de Tratare Arcuda

Ziua Mondială a Apei celebrată la Staţia de Tratare Arcuda

Inrolare trafic.ro

Joi, 19 martie, Apa Nova Bucureşti a celebrat în avans Ziua Mondială a Apei, care se serbează în fiecare an în data de 22 martie, printr-o vizită la Staţia de Tratare și Producție a Apei Potabile de la Arcuda.
Invitaţii, 50 de studenţi ai Facultăţii de Inginerie a Instalaţiilor şi ai Facultăţii de Hidrotehnică, ambele din cadrul Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti, precum şi 35 de studenţi ai Universităţii Ecologice, au fost pentru o zi oaspeţii Uzinei Arcuda.

Cu ocazia evenimentului, a fost inaugurat un tur de vizitare a celor trei habitate incluse în Directiva Habitate – Rețeaua Europeană de Arii Protejate: Natura 2000. Începând cu această dată, grupurile de elevi și studenți interesate de acest subiect pot solicita societății Apa Nova București programarea și organizarea unui astfel de tur de vizitare.
În perioada 2012-2013, un grup de şase specialişti de la Universitatea din Bucureşti (Facultatea de Biologie şi Grădina Botanică), Universitatea “ Al. I. Cuza” din Iaşi (Facultatea de Biologie şi Grădina Botanică) şi Asociaţia Grădinilor Botanice, coordonat de Prof. dr. Anca Sârbu, a realizat un amplu studiu comandat de Apa Nova Bucureşti, pentru inventarierea şi evaluarea diversităţii biologice din perimetrul staţiei Arcuda. Rezultatele acestui studiu au dezvăluit o diversitate remarcabilă a florei (354 de taxoni), a vegetaţiei (10 tipuri de comunităţi vegetale) şi a faunei (108 taxoni), din toate acestea detaşându-se speciile cu valoare conservativă. Pe o suprafaţă de 136 de hectare, Arcuda adăposteşte galerii de salcie şi de plop, vegetaţie acvatică submersă şi emersă, vegetaţie higrofilă, pajişti întinse, plantaţii de salcâm, livezi de pomi fructiferi, orhidee rare, plante acvatice carnivore, ferigi unice, reptile şi amfibieni.

Citeste si:  Idei pentru amenajarea dormitorului

1DX_6693

 

1DX_6488

“Cercetările ştiinţifice promovate şi susţinute de către Apa Nova București, în calitate de utilizator economic al Staţiei Arcuda au permis cunoaşterea biodiversităţii remarcabile a perimetrului ecologic al zonei şi au fundamentat activităţile necesare protecţiei şi conservării pe termen lung a patrimoniului natural existent.” a declarat coordonatorul studiului Prof. dr. Anca Sârbu.
Cel mai important moment pentru conservarea biodiversităţii existente la Arcuda l-a reprezentat mutarea în toamna 2013 a exemplarelor de Typha minima (plantă European protejată), numită popular papură, din zona filtrelor vechi, în zona de la capătul predecantorului. Pentru că în zona filtrelor vechi erau programate lucrări de reabilitare, singura populaţie de Typha minima din perimetrul staţiei Arcuda, trebuia relocată într-un loc mai sigur, fapt ce s-a şi întâmplat prin sprijinul direct al conducerii şi al angajaţilor de la Apa Nova București.
Prin acțiunile sale, Apa Nova București contribuie la protejarea biodiversității și reducerea la minimum a impactului activităților sale asupra mediului înconjurător.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: