In fiecare an, gospodinele pregatesc fel si fel de muraturi, dar si alte preparate pentru anotimpul rece. Din camara ta n-ar trebui, insa, sa lipseasca zacusca de fasole, care e delicioasa si se prepara foarte usor.
Este una dintre cele mai gustoase conserve pentru iarna. Poate fi mancata ca garnitura langa friptura sau o poti consuma in perioadele in care se tine post. Savuroasa si usor de facut, aceasta reteta necesita doar cateva ingrediente, relativ ieftine si la indemana oricui.
Citeste si: Tocanita de ciuperci cu mamaliguta, o reteta delicioasa, pe care trebuie sa o incerci
Reteta de zacusca de fasole
Ingrediente necesare pentru zacusca de fasole:
– un kilogram de fasole uscata
– doua kilograme de ceapa
– trei kilograme de gogosari
– un litru de ulei
– un litru de bulion
– sare
Mod de preparare:
Primul pas pe care trebuie sa-l faci ca sa gatesti aceasta reteta de zacusca este sa fierbi fasolea bine, dupa care sa o lasi la racit. Atunci cand se fierbe, se spala intai foarte bine in mai multe ape, iar in ultima o poti lasa chiar mai mult timp sa se inmoaie. Asa fierbe mult mai usor.
Cand s-a racit trece-o prin masina de tocat ori prin blender. Curata ceapa si taie-o marunt, marunt, dupa care si curata gogosarii si trece-i prin masina de tocat.
Apoi, intr-un vas mare, in care ai pus la incins ulei, caleste ceapa. Cand a devenit sticloasa, adauga si gogosarii, bulionul si sarea, dupa gust. Lasa totul la fiert, adauga si fasolea si asteapta sa se fiarba bine, pana cand va iesi uleiul la suprafata.
Pune zacusca in borcane si toarna, ca ultim strat deasupra, o lingurita de ulei. Inchide etans si baga la pastrare, in camara.
Pofta buna!