28 septembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăCELEBRITATIToto Cutugno a murit la vârsta de 80 de ani

Toto Cutugno a murit la vârsta de 80 de ani

Toto Cutugno, unul dintre cei mai mari interpreți ai muzicii italiene, a murit astăzi în jurul orei 16:00 la Spitalul San Raffaele din Milano.

Decesul cântărețului și compozitorului, care tocmai împlinise 80 de ani în iulie, a fost raportat agenției ANSA de către managerul său Danilo Mancuso, care a explicat că „după o boală îndelungată, starea cântărețului s-a înrăutățit în ultimele luni”.

Cutugno a fost unul dintre cei mai populari interpreți italieni la nivel global, câștigător al Concursului Eurovision din 1990 cu melodia sa „Insieme: 1992”.

A fost, de asemenea, unul dintre cei mai de succes compozitori italieni din toate timpurile, scriind pentru artiști precum Dalida, Adriano Celentano și Domenico Modugno. Cutugno a fost considerat un adevărat ambasador al muzicii italiene în lume, mai ales în țări precum România, Spania, Turcia, Germania și Rusia. Melodia sa „L’Italiano”, lansată în 1983, a fost tradusă în multe limbi și este considerată un simbol al culturii și identității italiene.

Toto Cutugno a participat de cincisprezece ori la Festivalul de Muzică Sanremo, dar a câștigat doar o dată, în 1980, cu melodia „Solo noi”. A ocupat de asemenea locul al doilea de șase ori, cu melodii precum „Serenata”, „Figli”, „Emozioni” și „Le mamme”. Este adesea supranumit „eternul secund” al Sanremo, o încarnare vie a zicalei „mereu domnișoară de onoare, niciodată mireasă”, dar a primit mereu glumele cu ironie și grație.

Citeste si:  Victor Dorobanțu cutreieră lumea datorită rolului din Wednesday

A fost foarte popular printre italienii din diverse țări din întreaga lume, în special printre italienii americani care au apreciat melodiile sale ce celebrează rădăcinile și moștenirea lor. În zona metropolitană New York, a apărut frecvent în New York City și Atlantic City, unde a cântat în mod regulat pentru un public entuziast în săli pline.

Vom reveni cu amănunte.

Toto Cutugno este cunoscut pentru o serie de hituri care i-au marcat cariera. Iată câteva dintre cele mai notabile:

  1. „L’Italiano” (1983) – Poate cel mai faimos cântec al său, acesta a devenit un hit internațional.
  2. „Insieme: 1992” (1990) – Melodia cu care a reprezentat Italia la Eurovision în 1990, unde a obținut locul al treilea.
  3. „Serenata” (1983) – Alt hit popular, care a evidențiat stilul său melodic.
  4. „Solo Noi” (1980) – O melodie de dragoste care a fost bine primită în Italia.
  5. „Le Mamme” (1990) – O omagiere a mamelor, melodia a avut succes în Italia și în alte țări.
  6. „Gli Amori” (1991) – Această melodie a avut un impact semnificativ în cariera sa, atât în Italia, cât și în străinătate.

Toto Cutugno a fost un artist prolific, iar aceste piese sunt doar o parte din vastul său repertoriu care a inclus multe alte melodii de succes în cariera sa de peste patru decenii.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: