23 februarie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATETOP 6 cauze ale sforaitului

TOP 6 cauze ale sforaitului

Desi imaginea clasica a unui om care sforaie in somn este cea a unui barbat supraponderal, si persoanele cu greutate corporala normala, femei si barbati deopotriva, pot suferi de aceasta problema, care scade calitatea somnului, atat pentru cel care sforaie, cat si pentru partenerul de viata.

 

Sforaitul este generat de vibratiile care apar in timp ce aerul trece prin tesuturile din gura, nas si gat. Doctorul Guy Leschziner, specialist in somnologie la Centrul pentru Somn din cadrul London Bridge Hospital, atrage atentia ca mult mai multe persoane sufera de sforait decat credem. Nu doar barbatii supraponderali sau obezi se confrunta cu aceasta problema, ci si persoanele cu greutate relativ normala.

 

1. Deviatia de sept

 

Persoanele care au deviatie de sept sforaie in timp ce dorm pentru ca aerul nu are suficient loc sa treaca prin caile nazale inguste. Deviatia de sept este, uneori, acompaniata de alte probleme nazale, precum rinita alergica (inflamatia alergica a mucoasei nazale) sau simple raceli.

 

Va puteti da seama daca aveti deviatie de sept printr-un simplu test: blocati-va o nara cu un deget, tineti-va gura inchisa si respirati pe cealalta nara lasata libera. Faceti testul pe ambele nari. Daca constatati ca respirati cu o nara mai bine si cu cealalta mai prost, cel mai probabil suferiti de deviatie de sept.

 

Citeste si:  Iata de ce esti obosit tot timpul! Citeste asta si sigur iti vei schimba modul de viata

Pentru o mai buna respiratie in timpul noptii, puteti folosi produse tip spray pentru decongestionarea nazala. Cei care vor sa scape definitiv de aceasta problema, pot apela la o operatie.

 

2. Sindromul picioarelor nelinistite

 

O alta cauza surprinzatoare a sforaitului este sindromul picioarelor nelinistite (SPN). Persoanele cu SPN prezinta o senzatie neplacuta la nivelul picioarelor si o tendinta nestapanita de a le misca in timpul somnului. SPN tulbura somnul, iar un somn agitat este adesea acompaniat de sforait, mai ales daca persoana in cauza doarme pe spate si are si cateva kilograme in plus.

 

3. Nasul spart

 

Cei care au avut nasul fracturat la un moment dat in viata risca sa aiba probleme cu sforaitul, mai ales daca nu au primit ingrijire medicala corespunzatoare iar tesuturile si osatura s-au sudat neuniform.

 

4. Gatul scurt si grasun

 

Persoanele supraponderale sau obeze au, de regula, tesutul adipos din jurul gatului mai mare, fapt ce apasa pe laringe si pe faringe. Din acest motiv, circulatia aerului inspirat si apoi expirat este obstructionata, fapt ce duce la aparitia sforaitului. Cu cat o persoana este mai grasa cu atat zgomotul din timpul somnului este mai puternic. Mai mult de atat, oamenii cu kilograme in plus sufera si de apnee in timpul ce dorm, fapt ce se manifestat prin respiratie sacadata, intrerupta. Primul pas pentru a diminua sunetul deranjant din timpul noptii este scaderea greutatii corporale.

 

Citeste si:  VIDEO Iata leacul pentru cel mai prost obicei al barbatilor!

5. Omuletul si amigdalele marite

 

Persoanele care au omuletul situat in partea din spate a cavitatii bucale si amigdalele marite au, practic, un canal mai ingust pentru trecerea aerului. Din acest motiv, sforaie in timpul somnului. Indepartarea amigdalelor este o solutie pentru marirea spatiului prin care trece aerul.

 

6. Congestia nazala

 

Congestia nazala este o alta cauza frecventa a sforaitului, care poate aparea la femei si la barbati deopotriva, dar si la copii. Congestia nazala inseamna, de fapt, nas infundat din cauza faptului ca tesuturile nazale si vasele de sange sunt umflate in exces cu fluid. Daca adaugi congestiei nazale si deviatia de semn, ai conditii optime pentru aparitia sforaitului. Pentru a atenua problema, persoana care sufera de congestie nazala poate lua antihistamie, iar daca afectiunea este mai severa, poate recurge la dilatatori nazali.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: