Ce simplu ar fi ca bebeluşul să vină pe lume şi cu un manual cu instrucţiuni clare! De câte ori nu am auzit această frază la tinerele mămici, speriate oarecum de faptul că nu ştiu ce înseamnă viaţa de părinte şi că nu vor putea face faţă provocărilor?
Adevărul este însă că fiecare bebeluş este unic şi are propriul ritm de dezoltare şi parcurgere a anumitor etape, astfel încât nu putem spune că există o reţetă universal valabilă care să ne poată spune cum să îl creştem. Această regulă se aplică deci şi în cazul diversificării alimentaţiei copilului, când sugarul trebuie să înveţe să mestece şi să înghită alimentele solide.
Proaspetele mămici au acum la îndemână, mai mult ca niciodată, o varietate de surse de informare, dar acest lucru nu le împiedică să facă unele greşeli de novice (tocmai din cauză că informaţiile sunt atât de multe şi variate este greu să discerni ce este corect şi ce nu este corect; revistele spun ceva, medicul te sfătuieşte cu totul altceva, pe forumurile de mămici găseşti alte zeci de variante şi tot aşa).
Care sunt greşelile cel mai des întâlnite în etapa de diversificare a alimentaţiei bebeluşului?
1. Foloseşti forţa pentru ca bebeluşul tău să accepte noul tip de hrană
Ca vârstă orientativă pediatrii indică vârsta de patru luni pentru a începe diversificarea (sunt cazuri în care sugarii nu sunt pregătiţi fizic au psihic pentru hrana solidă decât după vârsta de 6 luni). Cum nu este însă nimic bătut în cuie, dacă puiul tău nu este pregătit să treacă la hrana solidă, nu este cazul să insişti şi să îl forţezi să mănânce. Este posibil să nu îi fie foame în acel moment (trebuie deci să îi dai mâncare solidă după 3-4 ore de la ultima alăptare) sau pur şi simplu să nu îi placă noul aliment (cel mai bine este să ai răbdare şi să încerci mai multe variante).
2. Renunţi la alăptare
După ce introduci hrana solidă în alimentaţia bebeluşului tău trebuie într-adevăr să reduci numărul meselor ce constau în lapte, dar asta nu înseamnă să renunţi definitiv la alimentaţia la sân. Laptele matern (sau chiar formula) are rolul de a menţine un nivel optim de calciu în organism şi de asigurara sănătatea sistemului digestiv al copilului, încă insuficient dezoltat.
3. Nu faci diversificarea cu linguriţa
În niciun caz nu trebuie să introduci noile alimente în alimentaţia puiului tău cu ajutorul biberonului. Soluţia nu constă în a-i oferi un aliment foarte subţiat cu lichid, ci a-l obişnui cu noile tipuri de hrană. Pentru început îi poţi oferi supe de legume şi piureruri, urmate apoi de fructe precum măr sau piersică (carnea mai are de aşteptat până la 5-6 luni).
Administrarea hranei solide se face doar cu linguriţa, iar o idee foarte bună ar fi să foloseşti o linguriţă din plastic, deoarece este mai puţin rece şi mai prietenoasă cu guriţa bebeluşului.
4. Nu găteşti corect noile tipuri de hrană pentru bebeluş
După cum am amintit în paragraful anterior, supele şi piureurile se numără printre primele tipuri de hrană solidă pe care trebuie să i le oferi micuţului tău. Când pregăteşti aceste mâncăruri trebuie să ţii cont de faptul că bebeluşul are nevoie de toate vitaminele oferite de noile alimente, astfel încăt se impune respectarea anumitor reguli.
În primul rând, hrana bebeluşului nu are nevoie să fie condimentată – nu se adaugă deci sare şi nici zahăr în ea.
În al doilea rând, zarzavaturile trebuie să fie corect gătite, cel mai bine la abur, deoarece acesta este modul ideal de conservare a mineralelor şi vitaminelor pe care le conţin.
5. Te grăbeşti să îi oferi cât mai multe alimente noi
Introducerea hranei solide se face gradual, de la anumite categorii de alimente, considerate mai lejere, la altele, complexe. Iată ce ar trebui să ştii:
– alimentele care conţin gluten (pâine, biscuiţi, cereale) se introduc în alimentaţia sugarului după vârsta de 6 luni, pentru a preveni intoleranţa la gluten.
– ouale şi nucile se vor evita până la vârsta de 6 luni (chiar 8 luni în cazul albuşului de ou)
– nici cacaua nu are ce căuta în alimentaţia celui mic până la 7-8 luni
– laptele de vacă nu se recomandă decât după vârsta de 1 an (ideal ar fi însă după 3 ani)
– carnea se introduce în meniul bebeluşului după 5 luni, bine tocată; se începe cu o linguriţă la 2-3 zile, ajungându-se ca în jurul vârstei de 1 an bebeluşul să consume 60-70 g zilnic.