Zerul este un produs rezidual care ramane in urma procesului de preparare a branzeturilor. Aceasta zeama acra, de culoare galbuie si usor tulbure, a fost folosita de batranii nostri atat pentru hranirea animalelor, cat si ca leac traditional.
De ce este sanatos zerul?
Zerul este o sursa bogata de vitamine din complexul B, calciu, potasiu si iod. Mai mult decat atat, proteinele din zer (precum beta-lactoglobulina, albumina, lactoferina) sunt bogate in glutami-citseina, unul dintre cei mai puternici antioxidanti celulari.
Proteina din zer sintetizeaza acizii biliari si obliga astfel ficatul sa consume rezervele de colesterol hepatic.
Zerul are si functia de a proteja impotriva demineralizarii tesuturilor dentare.
Cum se obtine zerul
Zerul terapuetic trebuie sa fie cat mai proaspat in momentul consumarii – acesta se obtine strecurand laptele dupa ce s-a prins.
Exista insa si alternativa prafului de zer, care se gaseste in magazinele naturiste.
Beneficii ale terapiei cu zer
1. Impiedica dezvoltarea tumorilor
S-a constat ca, in mai multe cazuri de cancer, administrarea zilnica a unui litru de zer, timp de 6 luni, a dus la regresia tumorilor, normalizarea hemoglobinei si a numarului de limfocite.
2. Mareste rezistenta organismului la efort si stres
Zerul contine acid orotic, care fixeaza magneziul la nivel celular si creste valoarea energetica a celulelor muschiului inimii, marind astfel rezistenta la efort si stres.
3. Previne osteoporoza
Proteinele din zer sunt cele care imbunatatesc absorbtia calciului si ajuta la prevenirea osteoporozei. Totodata, zerul creste densitatea minerala osoasa.
CONTINUAREA PE GHID CULINAR