Tarta cu dovleac este o prajitura de post foarte gustoasa. Nu e greu de pregatit, trebuie sa ai rabdare sa se coaca aluatul, sa pregatesti dovleacul si sa o ornezi.
Ingrediente pentru blat
250 g margarina
14 linguri faina
1 lingurita bicarbonat
1 lingurita zeama de lamaie
1 praf de sare
1 lingura de margarina pentru uns tava
faina pentru planseta
Ingrediente pentru umplutura
1 kg dovleac
1 lingurita ulei
100 g zahar pudra
1 lingurita scortisoara
1 lingurita migdale/nuci macinate
Mod de preparare
Se pune faina intr-un castron, in mijloc se face o adancitura in care se pune sarea, bicarbonatul stins cu eama de lamaie si margarina. Se framanta aluatul, se aduna in forma de sfera, se ambaleaza intr-o folie de plastic si se pune in frigider pentru 30 de minute.
Dovleacul se curata de seminte, de coaja si se da pe razatoarea mare. Se caleste dovleacul impreuna cu uleiul, amestecand continuu. Cand a scazut se adauga zaharul si se amesteca in continuare pana se dizolva. Se stinge focul si cand se raceste se adauga scortisoara si migdalele/nucile.
Se intinde aluatul pe planseta presarata cu faina. Se unge forma cu margarina, se tapeteaza cu faina si cu trei szferturi din aluat. Se intinde umplutura si se decoreaza cu fasii din aluatul ramas.
Tarta se coace la foc mediu, timp de 30 de minute, in cuptorul preincalzit. Se portioneaza si se scoate din tava dupa ce s-a racit.
Umplutura se poate face numai cu dovleac.