2 mai , 2024

Ultimele articole

AcasăDIETESuperalimente accesibile

Superalimente accesibile

Se poate intampla oricui sa i se dea bugetul peste cap, din cauza unor cheltuieli neprevazute. Totusi, asta nu inseamna ca dieta trebuie sa sufere. Puteti mentine un stil de viata sanatos si cu bani mai putini, daca alegeti alimentele cu mai multa atentie si, mai ales, daca nu faceti risipa. Iata 10 idei de alimente din care puteti construi meniul, fara a va priva de niciun nutrient si de nicio vitamina.

Kale

Putine alimente se pot compara cu frunzele verzi ale acestui sortiment de varza. Frunzele kale sunt pline de vitamine, minerale, antioxidanti. Pe langa acesti nutrienti, are un continut ridicat de fibre, calciu pentru oase puternice, acizi grasi omega-3 pentru o inima sanatoasa, ajuta organismul la auto-detoxifiere, ferindu-l de multe boli si afectiuni.

In plus, este un aliment ieftin, care se gaseste in orice hipermarket si, mai nou, si in piete. Kale e usor de preparat, fiind necesara doar indepartarea fibrelor mai tari de pe mijloc. Dupa ce se rup sau se taie fasii, frunzele pot fi adaugate in supa sau langa fripturi, ori in tocana si necesita doar 20 de minute de gatire. Un alt fel rapid si delicios este sotarea lor cu foarte putin ulei de masline.

Cartofi dulci

Mancatul acestor nestemate vegetale este ca un tratament de infrumusetare pentru corp. Gratie concentratiei ridicate de betacaroten, un antioxidant ce coloreaza in portocaliu cartoful, si despre care se stie ca ajuta la mentinerea sanatatii celulelor, si piele are de castigat. Studiile arata ca neutralizeaza ridurile si petele cauzate de soare, ajutand la regenerarea celulelor pielii. Cartofii dulci vin la pachet si cu fibre si vitamina B. Puteti sa ii consumati copti sau sub forma de pireu, la care se adauga putin lapte. Prezenti in majoritatea hipermarketurilor, cartofii dulci devin tot mai accesibili.

Merisoare uscate

Cine are nevoie de fructe tropicale cu nume greu de pronuntat cand avem la indemana vesnic rosiile afine, cunoscute si sub numele de merisoare? Merisoarele uscate castiga detasat locul intai in concursul fructelor bogate in antioxidanti. Datorita compozotiei, se crede despre merisoare ca pot ajuta in lupta cu cancerul si reduc riscul afectiunilor cardiace. In plus, contin substante ce previn infectiile tractului urinar, dar si alte infectii. Se gasesc in toate magazinele naturiste si in super si hipermarketuri, sunt ieftine si pot fi mancate ca atare, in loc de gustare, pot fi puse in salate, briose, sau in cereale.

Citeste si:  Beneficiile ceaiului de salvie, o planta-minune pentru sanatatea ta!

Lapte degresat partial (1%)

Un pahar de lapte contine 9 nutrienti esentiali, printre care calciu, potasiu si vitamina D. Laptele poate fi consumat rece, simplu, amestecat cu cacao sau pudra de roscove, incalzit, cu o lingurita de miere, in smoothie. E perfect in cereale sau in budinca. Este un aliment ieftin si va puteti bucura de toate calitatile sale fara a va gandi la numarul de calorii.

Fasole (Pinto)

Nu va lasati pacaliti de marime. Marunta fasole pinto are o cantitate uriasa de nutrienti. Proteine, fibre, vitamina B, antioxidanti pot fi gasite in micile boabe. Puteti face un chili sau o tocana, le puteti consuma “frecate” sau doar fierte, cu salata de ceapa. Fasolea este versatila, posibilitatile nenumarate. Si este si ieftina.

Oua

Cu doar 70 de calorii si cativa bani bucata, ouale sunt printre cele mai ieftine si nutritive alimente. Sunt pline de proteine si o sursa de top de coline, vitamina hidrosolubila intalnita in galbenus, despre care se stie ca ajuta la mentinerea sanatatii creierului. Contin, de asemenea, luteina si zeaxantina, antioxidanti extrem de valorosi pentru sanatatea ochilor. Majoritatea vitaminelor si mineralelor din ou se afla in galbenus, asa ca nu incercati sa mancati doar albusul, gandindu-va ca beneficiati de toate “bunatatile” din ou. Limitati-va la consumul a maxim sapte oua pe saptamana, pentru a nu participa constient la cresterea nivelului colesterolului, si incercati sa le consumati fierte sau posate, in niciun caz prajite in ulei.

Ceai negru

Nu trebuie sa cheltuiti averi pe ceaiuri nemaipomenite pentru a va bucura de beneficiile ce vin in micutele plicuri sau in frunzele maruntite. Ceaiul negru normal se incadreaza si in buget si contine si o cantitate considerabila de flavonoide (component protectiv ce neutralizeaza radicalii liberi). In plus, studiile arata ca bautorii de ceai negru au mai putine riduri pe masura ce inainteaza in varsta. Desigur, cei care nu beau ceaiul fierbinte. E de preferat sa beti ceaiul in prima parte a zilei daca sunteti sensibili la cafeina, variantele decafeinizate neoferind aceleasi beneficii si acelasi continut bogat de flavonoide.

Citeste si:  Reteta de la bunici: Ardei umpluti cu varza

Fulgi de ovaz

Pe langa sortimentele de cereale umflate cu aer si trase prin fel de fel de arome sintetice, pline de zahar rafinat, fulgii de ovaz par “cenusaresele” rafturilor din magazine. Totusi, daca face o comporatie intre beneficiile consumului fulgilor sau a celorlalte “cereale”, s-ar putea sa aveti o surpriza placuta. Ca sa nu mai vorbim si despre diferenta de pret, care nu justifica calitatea. Fulgii de ovaz contin zinc, magneziu, fier, dar si flavonoide.
Fulgii de ovaz sunt o sursa foarte buna de fibre solubile, cele care micsoreaza nivelul colesterolului si impiedica cresterea prea rapida a glicemiei. Cumparati fulgi de ovaz integral si amestecati-i dupa plac cu fructe, iaurt, lapte, alte cereale.

Conserva de somon

Puteti sa va bucurati de beneficiile somonului pescuit la preturi mai mici daca il cumparati sub forma de conserva. Proaspat sau conservat, 120 de grame de somon furnizeaza doza zilnica recomandata de omega-3, un acid gras polinesaturat benefic ce reduce inflamatiile din organism si reduce riscul de cancer si afectiuni cardiace. De asemenea, somonul asigura si necesarul de vitamina D, dar contine si multe minerale importante. Somonul pescuit are grad scazut de risc de contaminare cu mercur.
Folositi somonul din conserva ca si tonul – in salate, paste, sandwich.

Mango

Alaturi de avocado, mango este unul din fructele exotice rapid adoptate si folosite tot mai des. Se gaseste in toate super si hipermarketurile si pretul variaza in functie de sezon. Doar o cana de pulpa din acest fruct parfumat furnizeaza 80% din necesrul de vitamina C, 25% din cel de vitamina A, 7% din potasiu si 3 grame de fibre. Un mango mediu are cam 110 calorii, insa beneficiile sunt imense. Va puteti bucura de un fruct copt de mango daca il savurati simplu, doar feliat, insa il puteti blendui cu un pahar de iaurt si o lingura de miere sau sirop de agave, obtinand astfel un smoothie delicios. Sau il puteti transforma intr-o salata, daca il maruntiti impreuna cu o jumatate de avocado, putina ceapa rosie si zeama de lamaie.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: