28 februarie , 2024

Ultimele articole

AcasăSANATATEDurerea se amelioreaza la cald sau la rece?

Durerea se amelioreaza la cald sau la rece?

Cald sau rece pe locul dureros? Sa incerci ambele variante, in speranta ca o nimeresti din prima nu e cea mai buna idee, mai ales ca durerea poate creste in intensitate.

Caldura si frigul pot pot ajuta in ameliorarea durerilor musculare sau articulare. Dar ce varianta alegem? Care este cea mai eficienta? In ce caz?

Ca regula generala, caldura este indicata in cazul durerilor cronice, precum cele din artroza, stres, muschi, iar frigul pentru durerile acute, ca de exemplu cele survenite in urma unui traumatism.

Pachetul de carne din congelator si sticla cu apa calda au fost inlocuite de solutii moderne, care se gasesc in farmacii.

Spre exemplu, unele dintre cele mai noi metode de crioterapie sunt spray-urile si plasturii pe baza de levomentol, iar pentru efectul incalzitor se folosesc acum topicele pe baza de salicilat de metil, terebentina, mentol, eucalipt.

Iata cand si cum se aplica fiecare metoda in parte.

Termoterapia

Favorizeaza vasodilatatia (dilatatia vaselor de sange), ceea ce imbunatateste circulatia sangvina, accelereaza transportul oxigenului si al elementelor nutritive catre zona dureroasa, ajuta la eliminarea toxinelor secretate de muschi, conduce la relaxarea musculaturii.

Caldura permite calmarea durerilor cronice de spate sau a durerilor musculare provocate de stres, efort ori mentinerea unei posturi vicioase. Terapia prin caldura este ideala contra crampelor musculare, intinderilor, in caz de torticolis. In prezent, pentru a beneficia de proprietatile calmante ale caldurii, nu mai suntem nevoiti sa apelam la leacuri de pe vremea bunicii, cum ar fi cataplasmele sau buiotele, ci avem la dispozitie produse moderne de genul cremelor incalzitoare.

Citeste si:  Cum sa scapi de complexe! Invata sa iti iubesti trupul asa cum e el!

Crioterapia

Terapia „rece” sau crioterapia este una dintre cele mai utilizate proceduri pentru calmarea durerilor acute, survenite de cele mai multe ori in urma traumatismelor. Spre deosebire de caldura, frigul provoaca vasoconstrictia (contractia vaselor de sange).

Aceasta vasoconstrictie conduce la desensibilizarea zonei afectate si reducerea durerii. Crioterapia este o procedura recunoscuta si recomandata de catre medici si fizioterapeuti pentru calmarea durerii, prevenirea inflamatiei, hematoamelor si complicatiilor determinate de acestea.

Medicii spun ca dispozitivele medicale de crioterapie sunt mai sigure si mai eficiente decat aplicarea clasica a compreselor cu gheata. De ce? Spre deosebire de gheata, crioterapia sub forma de spray sau de plasture poate scadea temperatura tesutului cutanat, fara a deteriora celulele. Spray-ul de crioterapie difuzeaza particule reci, care confera un efect racoritor rapid, calmand rapid durerea si inflamatia.

Se recomanda folosirea spray-ului racoritor imediat ce a avut loc leziunea. Crioterapia poate fi continuata pana la 24-48 de ore dupa producerea leziunii cu ajutorul plasturilor analgezici pe baza de levomentol.

Aceasta metoda face parte din regula de aur dupa un traumatism: PRICE (Protection – Rest – Ice – Compression – Elevation), adica Protectie – Odihna – Gheata – Compresie – Ridicare.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: