20 mai , 2024

Ultimele articole

AcasăMAMICISunt insarcinata? Cat de devreme pot sa fac testul sarcina? Tot ce...

Sunt insarcinata? Cat de devreme pot sa fac testul sarcina? Tot ce trebuie sa stii

Ei bine primul test poti sa il faci inca din prima zi a primului ciclu pe care il pierzi. Daca ai ciclu regulat identificarea perioadei nu va fi o problema, insa, daca ai un ciclu neregulat, atunci situatia se complica si nu vei putea sti cu precizie daca esti insarcinata sau nu pentru o anumita perioada de timp.

Pentru detectarea sarcinii se folosesc testere speciale foarte sensibile la hormonul de sarcina uman HCG (Gonadotropina corionica umana) ce se regaseste si in urina. Practic, dupa concepere, corpul tau incepe sa produca HCG. Astfel, dupa doua saptamani, in organismul tau exista sufficient HCG pentru ca orice fel de test de sarcina sa fie capabil sa il detecteze.

Cand am conceput ?
Ca sa poti concepe, un ovul trebuie sa fie eliberat din ovar (vorbim aici de ovulatie). Aceasta se petrece la circa 14 zile din momentul primei zile a ultimului ciclu menstrual.

Cat traieste un ovul ?
Un ovul traieste in medie intre 24 si 48 de ore de la eliberare. In aceste conditii, ca sa ramai insarcinata, spermatozoidul partenerului tau trebuie sa iti fertilizeze ovulul in acest interval de timp.
Pe de alta parte, spermatozoizii pot trai pana la sapte zile in interiorul organismului tau asa ca ovulatia are loc in cel mult sapte zile de la contactul sexual, ai sanse destul de mari de a ramane insarcinata.
De asemenea, daca vrei sa ramai insarcinata, expertii sunt de parere ca cea mai buna solutie este sa faci sex odata la cateva zile pe parcursul intregii luni. Nu este nevoie sa urmaresti programul ovulatiei ci doar sa respecti ritmul.
La circa sapte zile din momentul in care concepi, HCG-ul va deveni, cel mai probabil vizibil in urina, desi aceasta perioada variaza oarecum de la femeie la femeie. In orice caz, cele mai multe teste au nevoie de nivele mari de HCG pentru a da un rezultat pozitiv.
In ceea ce priveste rezultatele, unul pozitiv este intotdeauna correct. Astfel, spre exemplu, daca faci un test de sarcina in prima zi a primului ciclu pierdut atunci inseamna ca conceperea propriuzisa a avut loc cu doua saptamani in urma.
Pe de alta parte, un rezultat negative nu este atat de credibil, indicat fiind ca in cazul in care nu esti sigura, sa astepti o saptamana si sa mai faci unul.
Daca ai avut o pierdere de sarcina, un avort sau o sarcina ectopica, s-ar putea ca testele de sarcina sa dea inca rezultate fals positive, asta deoarece nivelul de hormoni HCG in organism este inca destul de mare.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: