De la cocktailuri la bauturi energizante si la sucurile teoretic din fructe, o multime de bauturi din comert sau comandate la restaurant ori in cafenele ne pun in pericol silueta fara sa stim.
Sucurile de fructe
Asa-zisele fresh-uri sau sucuri din fructe ar trebui sa fie, in principiu, perfect naturale. Insa multe dintre cele comandate in oras sau cumparate de la tonomatele speciale contin coloranti speciali pentru a oferi culoarea dorita, dar si substante care recreeaza textura „fructului sfaramat”. Atata timp cat nu vezi cum este preparat fresh-ul, sunt slabe sanse ca el sa fie perfect natural.
Bauturile cofeinizate cu crema
Spuma de lapte sau, mai rau, frisca si alte topinguri sunt adevarati inamici ai siluetei si multe persoane se delecteaza cu gustul lor in bauturile cofeinizate. Unele cafele cu lapte, frisca si sirop pot contine pana la 500 de calorii in doar 200 de mililitri, dar si pana la 100 de grame de zahar/indulcitor intr-un singur pahar. Aportul caloric este imens pentru un produs care ne delecteaza doar papilele gustative, dar nu ne ajuta cu absolut nimic din punct de vedere nutritiv.
Apa cu arome
Sunt destul de multe produse pe piata, in comert, care sunt ape cu arome de X, Y, Z, pe etichetele carora scrie ca abunda in cine stie ce vitamine. Insa, in mare, ele sunt doar ape plate sau carbogazoase cu aromatizanti si indulcitor. Daca citesti cu atentie eticheta, vei descoperi toate „esentele” si toti concentratii pe care ii contine. Aceste produse nu trebuie sa patrunda in organism, indiferent de gust, pentru a nu ne periclita silueta sau, mai rau, sanatatea daca le consumam pe termen lung.
Sucurile dietetice
Atata timp cand o bautura este dulce, ea contine o forma de indulcitor. Doar pentru ca scrie ca are zero calorii sau foarte putin calorii, nu inseamna ca nu contine o forma de zahar. Mai mult, nu ofera niciun aport nutritiv. Asadar, nu va lasati inselati de mitul bauturilor dietetice!
Smoothies din fructe
In aparenta, ele ar trebui sa fie facute doar din fructe. Insa unele pahare de Smoothies pot contine pana la 600 de calorii si mai putin de doua grame de proteine. Caloriile vin, bineintele, din zahar sau din siropul special adaugat pentru a oferi gustul dulce. Pe langa acest lucru, Smoothies care contin fructe contin, de fapt, prea multe fructe. Imagineaza ca in loc sa bei un pahar de Smoothies, mananci de fapt doua felii de pepene galben, un mago intreg, 120 de grame de zmeura si capsuni toate deodata. Desi sunt produse naturale sanatoase, chiar fructele strica in exces, caci si ele au continut de zahar ridicat si ajung, intr-un final, sa se depuna sub forma de tesut adipos. De regula, cand bei „fructe lichide” sub forma de Smoothies, consumi mult mai multe bucati de fructe decat ai manca in mod normal. Astfel ca mai bine te rezumi la fructe in formele lor naturale.
Bauturile „sportive”
Salile de fitness, dar si multe magazine comercializeaza asa-zisele bauturi sportive care au rolul de a te energiza sau de a te ajuta la arderea grasimilor. Insa toate bauturile sportive sunt o combinatie de indulcitori naturali si artificiale, carora li se adauga o lista de aditivi greu de pronuntat.
Limonada comandata
Limonada pare a fi optiunea ideala atunci cand vrei sa-ti mentii silueta sau cand tii o cura de slabire si esti in oras, la o cafenea sau la restaurant. Insa nu toate limonadele facute in oras contin cu adevarat lamaie. Multe dintre ele sunt facut din concentrat de lamaie, o solutie cu gustul citricei si cu mult zahar. Atata timp cat nu ai siguranta ca limonada comandata este facut din lamaie si apa, mai bine comanzi un ceai, o apa plata sau o cafea simpla (de preferinta fara zahar).
Bauturile racoritoare
Bauturile racoritoare, plate sau carbogazoase, abunda in zahar si aduc zero aport nutritiv organismului tau. De altfel, numeroase studii efectuate la nivel international au demonstrat ca consumul de bauturi racoritoare este direct asociat cu obezitatea. Asadar, ar trebui eliminate din regimul de zi cu zi. Daca totusi poftesti la un suc din cand in cand, considera sucul ca pe o punga de bomboane, adica un deliciu novic siluetei si sanatatii.
Bauturile energizante
Exista o adevarata frenezie in jurul bauturilor energizante, mai ales in randuri tinerilor. Aceasta contin, de fapt, cofeina, fiind de fapt o bautura puternic cofeinizata, dar cu alt gust. Desi iti dau un „boost” de moment, dupa ce le trece efectul, revii la starea de oboseala de dinaintea consumului. Cafeina, continutul mare de zahar, dar si alte substante chimice din compozitia bauturii energizante iti „mananca”, totodata, calciul dn orgasnism.
Declarația Asociației Naționale pentru Băuturi Răcoritoare,
membră a UNESDA (asociația europeană a băuturilor non-alcoolice)
cu privire la articolul
Bauturile care-ti distrug silueta fara sa stii
Statisticile arată că băuturile răcoritoare contribuie cu mai puțin de 3% din calorii la dieta zilnică medie în Europa și aproape 30% din băuturile răcoritoare vândute în Europa nu conțin calorii sau au un conținut scăzut de calorii.
Pentru a rămâne sănătoși, oamenii au nevoie de un echilibru de substanțe nutritive: grăsimi, zaharuri, proteine, fibre etc. O dietă necorespunzătoare este atunci când anumiți nutrienți sunt consumați în exces, iar alte substanțe nutritive sunt consumate în cantități insuficiente.
Educația referitoare la o nutriție optimă este esențială pentru a avea siguranța că oamenii știu cum să se hrănească, atât ei, cât și familiile lor.
Varietatea nutrițională este esențială pentru asigurarea nevoilor specifice fiecăruia. Niciun aliment nu oferă toți nutienții necesari organismului în cantitatea potrivită, orice aliment joacă un rol în satisfacerea necesarului zilnic. O alimentație corectă nu depinde direct de alimentele consumate luate individual, ci de combinațiile dintre acestea, de cantitățile în care sunt consumate și deobiceiurile culinare. Cheia pentru o alimentație sănătoasă este echilibrul și adaptarea la nevoile specifice fiecărui organism.