Stres, alimentatie dezechilibrata, ore putine de somn. Tuturor acestora putem adauga si binecunoscuta astenie de primavara.
Cam asa se prefigureaza viata multora dintre noi pentru urmatoarea perioada. Dar exista si solutii pentru remedierea oboselii devenite cronice, solutii care vin din locuri neasteptate!
Mai putin glutem si mai mult fier
Neoficial, 25% din populatie, adica unu din patru, sufera de intoleranta sau, cel putin, sensibilitatea la gluten. Cu toate acestea, mai putin de 1% din acestia sunt constienti de problema si au consultat un medic. Daca te simt balonata sau constipata dupa o masa in loc sa te simti plina de energie, s-ar putea sa prezinti o sensibilitate fata de gluten, atrage atentia renumitul Doctor Oz, invitat permanent la emisiunea lui Oprah.
De regula, astfel de sensibilitati favorizeaza aparitia inflamatiilor la nivel intestinal, fapt ce ingreuneaza absorbtia nutrientilor esential, printre care se numara si fierul din alimentatie. Fierul este un element mai mult decat vital organismului caci este responsabil de transportarea oxigenului la nivelul tesuturilor. Cand nu exista suficient fier in organism, este de la sine inteles ca tesuturile nu sunt bine oxigenate si apare senzatia de oboseala.
Astfel, intoleranta sau sensibilitatea la gluten poate favoriza oboseala, prin reducerea absorbtiei fierului si, implicit, prin proasta oxigenare a tesuturilor.
Cea mai buna solutie este sa eliminam sursele de gluten din alimentatie. Din pacate, substanta se afla in tot, de la produse de panificatie la ciocolata. Dar si pe piata din Romania au aparut produse fara gluten. Totodata, orientati-va care alimentele care contin cantitati mai mari de vitamina C, precum broccoli, varza Bruxelles sau capsunile, sau chiar la suplimente.
Cresteti aportul de iod
Iodul este esential pentru buna functionare a tiroidei, fiindu-i un fel de combustibil. Daca nu aveti suficient iod in organism, tiroida nu are pe ce functiona, motiv pentru care va veti resimti obosita, veti avea probleme in controlul greutatii corporale si va expuneti riscului de a va cadea parul. Solutia este simpla: mai mult iod in alimentatie. Dar atentie! Prin iod nu intelegem neaparat mai multa sare iodata, caci de asta avem parte prea mult. Si asa toate alimentele de pe piata, de la conserve la puiul congelat, au un adaos de sare ascunsa. Nu este nevoie sa mai adaugam si noi. Ideal ar fi sa introduceti in alimentatie surse bune
Reporniti-va ficatul
Un ficat care nu functioneaza la capacitate maxima genereaza oboseala cronica. Ficatul este centrala metabolica a corpului uman si gestioneaza fluxul de energie in organism. Mancarea tip fast-food, bauturile racoritoare din comert, alcoolul si fumatul isi pun amprenta pe ficat care reuseste tot mai greu sa elimine toxinele din organism. Si unele medicamente, precum sunt pilulele contraceptive, pot ingreuna ficatul. In aceasta situatie, apare oboseala.
Solutia este, in primul rand, identificarea si eliminare, pe cat posibil, a factorilor care pun in pericol buna functionare a ficatului si, in al doilea rand, o cura de detoxifiere. Puteti incerca cura cu ceai de papadie, din care trebuie baute doua cani pe zi. Totodata, introduce-ti mai multe verdeturi si fructe in alimentatie, renuntati la grasimi si la dulcuri, mai ales la cele procesate industrial. Daca luat anticonceptionale, discutati cu medicul sau cu farmacistul pentru a va recomanda niste medicamente hepatoprotectoare.