Chiar si femeile care au pus pe ele doar 10-12 kilograme in timpul sarcinii tot mai au de slabit dupa nastere, pentru a-si reintra in forma. Insa cand te poti apuca de cura de slabire si ce trebuie sa mananci care nu afecteze sanatatea bebelusului?!
„Mananca mai putin, fa mai mult sport” este dictatul de baza in orice fel de tentativa de slabire. Insa, cand este vorba de o femeie care a nascut recent, acest moto nu se mai aplica cu aceeasi regularitate, caci trebuie sa se tina cont atat de sanatatea mamei, cat si a bebelusului, cele doua fiind strans legate intre ele.
Secretul slabitului dupa nastere este sa-ti asculti propriul trup si sa-i oferi doar cat are nevoie, sa-ti evaluezi poftele alimentare, sa-ti dai seama care vin pe fond de oboseala, de nevoie de confort emotional si de foame reala.
Cura de slabire de dupa nastere: cand are voie o proaspata mamica sa se apuce de ea
In primul rand, este indicat sa nu se foloseasca expresia „cura de slabire” sau cuvantul „dieta”, pentru ca ambele sunt asociate, mai mult sau mai putin, cu infometarea, iar ultimul lucru pe care are voie o femeie recent devenita mamica este sa faca foamea! Cel mai bine este ca mama sa adopte un „regim alimentar” variat, care sa contina toate sortimentele de alimente in starea lor cat mai naturala: de la fructe la legume, de la carne de curcan la peste, la gratar sau la cuptor, nu prajiti, la iaurt si la cereale integrale.
Dupa nastere, trebuie sa treaca cel putin sase saptamani pana cand mama incepe sa urmeze regimul alimentar si, oricum, trebuie consultat medicul inainte. Totodata, este esential ca aportul caloric provenit din alimente sanatoase sa nu fie mai mic de 1.500 pe zi. Daca o femeie recent devenita mamica primeste mai putin de 1.500 de calorii pe zi va avea probleme la alaptat.
Cam in cat timp dupa nastere femeia poate reveni la greutatea sa normala
Dureaza ceva timp, iar rabdarea este cheia. Chiar daca o femeie a reusit, in termen de opt luni dupa nastere, sa scape de ultimele patru kilograme care ramasesera pe ea si sa ajunga la greutatea de dinainte de sarcina, se prea poate ca trupul ei sa nu mai arate la fel. Daca nu a insotit regimul alimentar variat cu exercitiile fizice, se prea poate sa aiba musculatura lasata.
In principiu, urmand un regim alimentar sanatos si echilibrat, acompaniat de sesiune de exercitii fizice de patru ori pe saptaman, o femeie care a acumulat kilograme in plus in noua luni de sarcina are nevoie de 12 luni pentru a reveni la silueta de dinainte de a ramane insarcinata.
Cate calorii sunt arse in timpul alaptatului
Cu cat alaptezi copilul mai mult timp, cu atat sistemul sau imunitar va fi mai puternic. Perioada minima recomandata medical este de sase luni, insa pentru sanatatea copilului acesta ar trebui sa fie alaptat macar un an. Dar nu doar sanatatea copilului are de beneficiat de urma alaptatului, ci si silueta mamei. In medie, pe zi, o femeie care alapteaza arde, prin acest proces, 500 de calorii.
Ca exemplu: o proaspata mamica ce vrea sa slabeasca poate concepe un regim alimentar sanatos de 2.000 de calorii pe zi, arzand 500 prin alaptat si ramanand cu restul de 1.500 pe zi. Acest aport caloric acompaniat cu exercitii fizice de intensitate moderata va duce, cu siguranta, la pierderea in greutate a mamei.