19 ianuarie , 2025

Ultimele articole

AcasăTIMP LIBERSfantul Gheorghe 2022. De ce nu mai este pe 23 aprilie? Traditii...

Sfantul Gheorghe 2022. De ce nu mai este pe 23 aprilie? Traditii si obiceiuri

Inrolare trafic.ro

Sfantul Gheorghe 2022 s-a mutat de pe 23 aprilie pe 25 aprilie. Cum se explica, de fapt, decizia Bisericii Ortodoxe Romane? Care sunt acele traditii si obiceiuri pe care le respecta romanii in aceasta zi?

Nu este pentru prima data cand se intampla asta. Motivul este unul legat de Paste si de modul in care s-a sincronizat Sambata Mare cu ziua in care il sarbatorim, in mod normal, pe acest sfant important.

Sfantul Gheorghe 2022. De ce nu mai este pe 23 aprilie?

Atunci cand Sambata din Saptamana Patimilor coincide cu ziua de pomenire a Sfantului Gheorghe, se muta cea din urma la o alta data, conform regulilor bisericesti.

„Anul acesta, ziua de pomenire a Sfantului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfanta si Marea Sambata, zi in care credinciosii ortodocsi de pretutindeni sunt chemati sa-si indrepte atentia spre lucrarea mantuitoare a Domnului Iisus Hristos savarsita in aceasta zi, in care a stat cu trupul in mormant, dar cu sufletul S-a coborat in iad si a eliberat de acolo sufletele dreptilor tinute pana atunci in intuneric, apoi a deschis raiul, facandu-l accesibil tuturor celor ce vor crede in El”, a explicat Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Romane si slujitor la Manastirea Antim din Capitala, conform Ziarul Unirea.

Citeste si:  Cele mai puternice rugaciuni pentru femeile care incearca sa ramana insarcinate! Rosteste-le cu regularitate si-ti vei indeplini dorinta

Cine a fost, de fapt, Sfantul Gheorghe?

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe este ocrotitorul Armatei Romane, dar si patronul Angliei, al Georgiei și al Moscovei. In Lituania, el este venerat ca protector al animalelor, iar in unele regiuni din Spania ziua sfantului se sarbatoreste cu mese bogate si cu daruri.

Sfantul Mare Mucenic Gheorghe s-a nascut in Cappadocia, dintr-o familie crestina. El a trait in timpul domniei imparatului Diocletian si se spune ca s-a inrolat in armata romana. S-a facut rapid remarcat prin indemanarea cu care manuia armele.

In pofida decretului impotriva crestinilor, care a fost emis de Diocletian in anul 303, Sfantul Gheorghe si-a  marturisit public credinta crestina. In urma unui ordin imperial, sfantul a fost intemnitat si supus torturii ca sa renunte la credința lui.

A fost lovit cu sulita, lespezi de piatra i-au fost asezate pe piept, a fost tras pe roata, aruncat groapa cu var, i s-a batut incaltamintea cu cuie, i s-a dat bautura otravita, a fost batut cu vana de bou, dar tot nu au reusit sa-l faca sa renunte la credinta sa.

Citeste si: Saptamana Luminata 2022. Ce este interzis sa faci dupa Paste, timp de sapte zile

Martorii suferintelor Sfantului Gheorghe au fost de-a dreptul uimiti de puterea sa de a rezista la durere. Au renuntat la credinta lor in zeitati si au imbratisat apoi crestinismul.

Citeste si:  Cum sa pregatesti cele mai bune sarmale! Secretul pe care trebuie sa-l stie orice gospodina

O dovada a sfinteniei sale o reprezinta minunea savarsita in timpul intemnitarii sale. A atins trupul unui detinut mort din celula, iar acesta a inviat. Dupa ce a vazut aceasta, imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, a decis sa se creștineze.

Pentru ca Sfantul Gheorghe l-a refuzat pe imparat, acesta a decis sa fie omorat prin decapitare, la fel ca imparateasa Alexandra.

Traditii si superstitii – Sfantul Gheorghe 2022

Este unul dintre cei mai importanti sfinti din calendarul crestin ortodox. Sute de mii de romani ii poarta numele, iar ziua aceasta este trecuta mereu cu cruce rosie.

Este interzis cu desavarsire sa se munceasca in casa sau in gospodarie. Nu se spala rufe, nu se calca, nu se coase, nu se sapa gradina sau pamantul.

Se iau ramuri inmugurite din visini si din salcie, apoi se pun pe casa, pe grajduri si la portile curtii ca sa alunge spiritele rele.

Fetele aduna matraguna pe care o pun la streasina sau un pod, ca sa le atraga petitori bogati.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

Citește și: