19 iunie , 2025

Ultimele articole

 

AcasăMAMICIRiscurile unei sarcini dupa 40 ani! La ce te supui si ce...

Riscurile unei sarcini dupa 40 ani! La ce te supui si ce trebuie sa faci pentru a avea un copil sanatos

In ultimii ani, femeile devin mame tot mai tarziu din cauza carierei, pentru ca nu-si gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un mediu potrivit pentru nasterea bebelusului. Astfel, mare parte din femei ajung sa devina mame chiar si la 40 de ani.

Bebelusii nascuti dupa 40 de ani nu sunt doar predispusi la posibile complicatii, respectiv sa prezinte probleme de dezvoltare, malformatii genetice si tulburari neurologice. Ba chiar, femeile mai in varsta pot naste prematur.

Femeile peste 40 de ani care reusesc sa nasca fara ajutorul medicamentelor de fertilitate sau al altor proceduri de reproducere asistata tind sa traiasca mai mult.

Explicatia este simpla, estrogenul produs in abundenta in organismul femeilor fertile are efectul de a prelungi viata inimii, a oaselor si a altor organe.

Riscurile unei sarcini peste 40 de ani
Studiile arata ca dupa 40 de ani, riscul de a naste un copil care prezinta malformatii este de 2,9%. Comparativ cu 1,7% cat e la femeile care nasc un copil mai devreme de 35 de ani.

Malformatiile cardiace sunt cele mai comune.

”Circa o treime dintre toate sarcinile femeilor intre 40 si 44 de ani se termina cu un avort spontan. Motivele sunt multiple: ovulele pot fi de calitate scazuta, tesutul care captuseste uterul poate sa nu mai fie destul de primitor, sau aportul de sange catre uter poate sa nu mai fie suficient pentru a sustine o sarcina. Diabetul neidentificat sau hipertensiunea netratata pot contribui la afectarea cresterii si la complicatiile nasterii. De aceea femeile trecute de 35 de ani trebuie monitorizate mai atent, se fac mai multe ecografii si analize.

Citeste si:  Cum se manifesta stresul de gradinita?

Insa modul in care decurge nasterea daca aveti peste 40 de ani depinde de mai multi factori precum starea de sanatate generala, conditia fizica, obiceiurile sanatoase de viata si faptul ca este sau nu primul copil”, explica dr. Silviu Istoc, medic specialist Obstetrica-Ginecologie, potrivit perfecte.ro.

Analize necesare in sarcina la varste inaintate
Daca iti doresti sa ramai insarcinata si ai peste 40 de ani este recomandat un examen medical riguros si monitorizarea permanenta a sarcinii. Medicul trebuie sa analizeze istoricul medical existent in familie, astfel poate identifica posibile riscuri pentru bebelus.

“Alte teste obligatorii in sarcina sunt: analizele uzuale (hemoleucograma, coagulograma, glicemia, acidul uric, ureea, creatinina, transaminazele in fiecare din cele trei trimestre de sarcina), examenul bacteriologic al secretiei vaginale si urocultura”, adauga dr. Istoc.

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

 

 

 

Citește și: