28 septembrie , 2023

Ultimele articole

AcasăFRUMUSETEParabenii din cosmetice, pro sau contra? Ce sunt si ce efecte au

Parabenii din cosmetice, pro sau contra? Ce sunt si ce efecte au

La fel ca alimentele, si produsele cosmetice au un termen de valabilitate. Iar pentru ca acestea sa nu se altereze, producatorii apeleaza la substante cu rol conservant pe care le recunoastem sub denumirea de parabeni.

Acesti conservanti se regasesc din belsug in compozitia multora dintre produsele cosmetice, fiind derivati din petrol.

Parabenii apar si pe etichete sub diverse denumiri: propyl/ methyl/ isobutyl/ butyl/ ethyl paraben.

Mentin cosmeticele proaspete

Rolul exact al parabenilor este acela de a conserva produsele cosmetice, care – in absenta lor – si-ar pierde valabilitatea in doar una-doua zile si ar dezvolta tot felul de bacterii periculoase.

Prin urmare, parabenii se regasesc in toate produsele cosmetice.

Nu s-a demonstrat ca ar fi cancerigeni

Cat despre pericolul pe care il ridica asupra organismului uman, acesta este destul de disputat de oamenii de specialitate din domeniul cosmetic si medical.

S-a stabilit ca expunerea prelungita si in cantitati mari la parabeni este nociva pentru corp, dar niciun studiu nu a reusit sa arate, pana in prezent, ca acesti conservanti ar avea potential cancerigen,  dupacum s-a vehiculat.

Cel mai indicat este sa optam pentru produse care contin o cantitate mai mica de parabeni.

Citeste si:  A fost descoperit alimentul care cauzeaza obezitatea

CITESTE SI

Ce cosmetice sa NU folosesti daca esti insarcinata

 

Cum a aparut fobia de parabeni

Totusi, multe persoane fug mancand pamantul cand vine vorba doar de posibilitatea de a folosi produse cu parabeni. La nivel international, fobia fata de acestia s-a accentuat in anul 2004. Un grup de cercetatori britanici de la Universitatea Reading a descoperit aceste chimicale in tesutul tumoral provenit de la 40 de femei diagnosticate cu cancer de san.

Deoarece actioneaza similar estrogenului, hormon specific feminin, parabenii au fost incriminati ca favorizeaza cancerul. insa, desi s-a demonstrat ca, in concentratii mari, estrogenul favorizeaza dezvoltarea celulelor canceroase, se pare ca in produsele cosmetice se foloseste o cantitate foarte mica din aceste chimicale pentru a putea declansa cancerul. Acest lucru se precizeaza intr-un raport aparut in anul 2005 in jurnalul Critical Reviews in Toxicology.

Ce crema de noapte e bine sa folositi

 

Urmărește-ne si pe Google News

Citeste si:

Citește și: